Is zuivel de duivel?

Kunnen we zuivelproducten voortaan beter laten staan of valt het allemaal wel mee? We zochten het uit of melk echt de duivel is.

De feiten en fabels op een rij.

Als we het boek Melk de witte sloper van Alissa Hamilton moeten geloven is melk allesbehalve goed voor elk. Kunnen we zuivelproducten voortaan beter laten staan of valt het allemaal wel mee? We zochten het uit.

1 Geiten- of schapenmelk is gezonder dan koemelk
Niet helemaal waar

Geiten-, schapen- en ook bijvoorbeeld kamelenmelk geven iets minder vaak allergische klachten dan koemelk, maar lang niet iedereen met een koemelkallergie kan wel tegen deze melksoorten. Ze bevatten ook gewoon melksuiker, dus wie lactose-intolerant is heeft niets aan deze alternatieven. Wel bevatten ze andere vetzuren, waardoor ze lichter verteerbaar zijn dan koemelk. Er zit wat meer vitamine D in en wat meer van sommige andere mineralen. Verder zijn ze vooral veel duurder.

2 Melk is nodig voor sterke botten
Niet waar

De redenering is simpel: melk bevat calcium, en calcium is goed voor je botten. Maar daar is veel op af te dingen. Allereerst bevat melk eiwitten, die de opname van calcium verslechteren. De calcium die je binnenkrijgt, wordt dus lang niet allemaal opgenomen. Misschien denk je: dan drink ik toch wat meer? Maar zo werkt het niet. Voor je botopbouw is naast calcium namelijk ook vitamine D nodig, en dat zit niet in zuivel. Veel calcium in combinatie met weinig vitamine D verslechtert juist de botopbouw. Daar komt nog eens bij dat er nauwelijks magnesium en vitamine K, ook belangrijk voor je botten, in melk zitten.

3 Melk zit boordevol mineralen en vitamines
Half waar

Er zit van alles in melk, maar de hoeveelheden vallen tegen. Neem niacine, vitamine B3. Daarvan zou in een glas melk 10 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zitten. Dat blijkt maar 1 procent te zijn. Vitamine A dan. Dat zit alleen in volle zuivel. Vitamine K? Magnesium? Ook alleen kleine hoeveelheden. Kalium? Redelijk wat, maar in een banaan zit bijvoorbeeld al meer dan in een glas melk. Melk zit dus boordevol minieme hoeveelheden vitamines en mineralen. Alleen fosfor – ook goed voor je botten – is in ruime mate aanwezig. Maar dat zit bijvoorbeeld ook volop in haver en tarwe en zelfs in cola.

4 Melk is nodig voor de ontwikkeling van kinderen
Niet waar

Onze kinderen krijgen bij voorkeur de eerste maanden van hun leven moedermelk, maar zodra we daarmee ophouden, kunnen ze mooi over op de koemelk. Toch? Niet nodig. Moedermelk bevat veel vetzuren die de hersenontwikkeling stimuleren. Koemelk bevat heel andere vetzuren, die eenvoudig worden opgeslagen als vetreserves. Handig voor kalfjes, die snel in gewicht moeten toenemen, maar niet nodig voor mensenkinderen. Melk is wel een goede bron van eiwitten, die ook nodig zijn voor groei. Maar daarin is melk niet uniek: ook vlees en natuurlijk eieren bevatten veel eiwitten, net als noten, linzen en bruine rijst.

5 Magere melk is een gezond alternatief voor volle
Niet helemaal waar

Volle zuivel heeft al langer een slechte reputatie. Het bevat namelijk veel verzadigde vetten en die zouden je cholesterol verhogen en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Fabrikanten hebben daarom het vet massaal uit de melkproducten gehaald. Dat leverde minder calorierijke maar ook smakeloze producten op, wat leidde tot nog iets: de vetten werden in veel gevallen vervangen door suikers. Terwijl inmiddels juist is aangetoond dat de verzadigde vetten uit zuivel (behalve die uit roomboter) de kans op hart- en vaatziekten níet verhogen. Als je op je calorieën wilt letten, kun je beter magere yoghurt of melk nemen, maar voor de verzadigde vetten hoef je de volle of halfvolle niet te laten staan.

7 tips om van je suikerverslaving af te komen >

Laatste nieuws