Notificaties van telefoon leiden hartstikke af

Uit recent onderzoek blijkt dat geluidjes van je telefoon voor nèt zo veel afleiding zorgen als het daadwerkelijk lezen van berichten.

Lees ook

Zelfs even veel als het daadwerkelijk lezen van de berichtjes.

Denk jij goed bezig te zijn door een werkdag niet op je telefoon te kijken? Leuk bedacht, maar  vergeet dan niet je telefoon op ‘stil’ te zetten. De geluidjes van je telefoon zorgen namelijk voor net zoveel afleiding als het lezen van berichten, zo blijkt uit een onderzoek van de Florida State University.

Om te checken of geluidjes van mobiele telefoons afleiden, onderwierpen de onderzoekers 166 studenten aan een computerspel waarbij flink wat concentratie vereist was. De eerste keer deden de studenten de test zonder afleiding van een mobiele telefoon, de tweede keer werden ze verdeeld in drie groepen: de eerste groep kreeg tekstberichten, de tweede groep werd gebeld en de derde groep werd niet onderbroken door hun telefoon.

Het resultaat? De studenten die werden afgeleid, presteerden een stuk minder goed dan de studenten die geen notificaties ontvingen. Het maakte daarbij niet uit of ze de berichten überhaupt lazen.

De wetenschappers denken dat de slechtere prestaties komen doordat er door de korte geluidjes gedachten in je hoofd opkomen, die niet horen bij de taak waar je mee bezig was.

Zo krijg je een irritant liedje uit je hoofd >
Technologie maakt ons minder productief op het werk >

Laatste nieuws

Zie ook