20 powerfoods voor een slank en gezond lijf

Voor je nu meteen gaat steigeren (neeeee, niet weer een pretentieus lijstje met opgehemelde superfoods!!); powerhouse foods hebben bewezen meerwaarde.

Lees ook

WATERKERS IS DE NIEUWE GOJIBES

Voor je nu meteen gaat steigeren (neeeee, niet weer een pretentieus lijstje met opgehemelde superfoods!!); powerhouse foods hebben bewezen meerwaarde. Bear with us

Powerhouse foods: in Nederland beginnen ze pas net te buzzen, maar in Amerika zijn het al een tijdje ware celebs. En dat is niet voor niets. Deze voedingsmiddelen leveren namelijk per 100 kilocalorieën minstens 10% van je dagelijkse behoefte aan 17 essentiële voedingsstoffen (te weten: ijzer, vezels, proteïnen, calcium, zink, kalium, foliumzuur en de vitamines A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K). Daardoor verkleinen ze de kans op chronische ziekten aantoonbaar meer dan andere soorten groenten en fruit – gehypte superfoods incluis. Doei gojibes en chiazaad, hallo waterkers en Chinese kool!

Top-20 powerhouse foods en hun voedingswaardedichtheid (het percentage dat de hoeveelheid voedingsstoffen in verhouding tot de energie in calorieën aangeeft):

Waterkers – voedingswaardedichtheid: 100%
Chinese kool – voedingswaardedichtheid: 91,99%
Snijbiet – voedingswaardedichtheid: 89,27%
Bietenblad – voedingswaardedichtheid: 87,08
Spinazie – voedingswaardedichtheid: 86,43%
Witlof – voedingswaardedichtheid: 73,36%
Bladsla – voedingswaardedichtheid: 70,73%
Peterselie – voedingswaardedichtheid: 65,59%
Snijsla – voedingswaardedichtheid: 63,48%
Mergkool – voedingswaardedichtheid: 62,49%
Koolraap – voedingswaardedichtheid: 62,12%
Mosterdblad – voedingswaardedichtheid: 61,39%
Andijvie – voedingswaardedichtheid: 60,44%
Bieslook – voedingswaardedichtheid: 54,80%
Boerenkool – voedingswaardedichtheid: 49,07%
Paardenbloemblad – voedingswaardedichtheid: 46,34%
Rode peper – voedingswaardedichtheid: 41,26%
Rucola – voedingswaardedichtheid: 37,65%
Broccoli – voedingswaardedichtheid: 34,89%
Pompoen – voedingswaardedichtheid: 33,82%

We horen je denken: oei, geen fruit! Not to worry, want ondanks een iets lagere voedingswaardedichtheid zijn er gelukkig ook een paar fruitsoorten die zich powerhouse foods mogen noemen. Dat zijn: citroenen, aardbeien, limoenen, grapefruits en bramen.

Zie voor de hele lijst met powerhouse foods de website van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (www.cdc.gov).

Laatste nieuws

Zie ook