Zo ga je zen de zomer in

Een vijf stappenplan om zen de zomer in te gaan.

Zo ga je zen de zomer in

Een stappenplan.

Als je jouw innerlijke kracht weet te vinden, kun je de hele wereld aan. Maar waar vind je die? Rust! Want meer rust is meer kracht, zegt de leer van mindfulness. Maar dat is makkelijk gezegd dan gedaan. Daarom hier 5 stappen om zen de zomer in te gaan.

ZENoefening 1: Stop wanting, start havingWees dankbaar voor wat je hebt. Elke ochtend als je uit bed komt, kijk je om je heen en zegt hardop: wat heb ik ontzettend veel. Wat ben ik toch ongelooflijk rijk. Zie toch wat ik allemaal al bezit en hoe mooi en fijn en kostbaar het is. En dan noem je op wat er in je huis is. Je zachte bed, het tapijtje onder je voeten, de douche met gul warm water, de frisse tandpasta, al die warme kleren. En zo voort. Wat ben je rijk.

ZENoefening 2: Geef aandacht aan wat goed gaatDit is niet alleen een spirituele en psychologische, maar ook en natuurkundige wet. Als je je op het goede richt, dan komt het goede meer voor. Daarom is het zo zinvol om 's avonds op te schrijven wat goed ging en waar je dankbaar voor bent. Sta bewust stil bij momenten waarop je geluk, dankbaarheid en vreugde voelt.

ZENoefening 3: Voel je lichaamAls je ligt te piekeren in het holst van de nacht, probeer dan je aandacht te richten op je lichaam. Voel je voeten, je benen, je romp, je armen, je hoofd, let op je ademhaling, ontspan en beleef je eigen lichaam van binnenuit. Voel dat je licht tintelt van leven tot in je tenen en je vingertoppen. Richt je aandacht op al het goede in je leven, en het goede zal groeien en groeien, net zolang totdat het heeft weggeduwd wat er niet goed was.

ZENoefening 4: Wees mild voor jezelfKen je dat, dat je jezelf en je prestaties altijd keihard beoordeelt? Nooit doe je het voor jezelf goed genoeg. In plaats van jezelf alsmaar onvoldoendes te geven, kun je er eens bij stilstaan hoe je je best doet. En dat dat goed genoeg is. Geef jezelf complimenten. Misschien heb je wel iets gedaan waar je blij van werd, of waar iemand anders blij van werd. Dan heb je iets geweldigs gedaan.

ZENoefening 5: Adem in adem uitGa op je rug liggen en doe je ogen dicht. Richt je aandacht op je afzonderlijke lichaamsdelen, 15 seconden per je handen, voeten, armen, benen, buik, borst, hoofd enzovoort. Voel de levensenergie in die lichaamsdelen zo intens als je kunt. Vervolgens laat je je aandacht een paar keer als een golf door je hele lichaam heen en weer gaan, van je voeten naar je hoofd en terug. Dat hoeft maar ongeveer een minuut te duren. Daarna moet je je innerlijke lichaam in zijn geheel voelen, als één enkel energieveld. Houd dat gevoel een paar minuten vast. Al die tijd moet je intens aanwezig zijn, in elke cel van je lichaam. Als je verstand er af en toe toch in slaagt je aandacht naar buiten je lichaam te brengen, vestig je gewoon je aandacht weer op je innerlijke lichaam.

Bron: Tien geboden voor innerlijke rust, Lisette Thooft, De kracht van het nu, Eckhart Tolle en Meer rust in je hoofd, Karin Bosveld.