Waarom liegen soms goed kan zijn voor je relatie

Liegen is meestal een absolute no-no voor je relatie. Welke (goede) reden je er ook voor hebt – meestal eindigt het slecht. Maar niet altijd...

Waarom liegen soms goed kan zijn voor je relatie

Een kleine leugen is misschien zo slecht nog niet...

Liegen is meestal een absolute no-go voor je relatie. Welke (goede) reden je er ook voor hebt, meestal eindigt het slecht. Maar nieuw onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings B, stelt dat liegen sóms ook heel belangrijk kan zijn om je relatie sterk te houden…

Wetenschappers kwamen hier achter door de effecten van pro-sociale leugens en antisociale leugens te onderzoeken. Pro-sociale leugens worden verteld om iemand te helpen, terwijl antisociale leugens gebruikt worden om iets te verdoelezen, of om er op een andere manier je voordeel mee te doen. Ofwel: liegen dat je dat ene (spuuglelijke) T-shirt ‘best leuk’ vindt, is een pro-sociale leugen, terwijl liegen over verdachte sms’jes absoluut tot de andere categorie behoort.

Hoewel liegen in de samenleving over het algemeen 'slecht' gevonden wordt, vinden veel mensen dat een leugentje om bestwil soms moet kunnen. Het onderzoek bevestigt dit. Sterker nog: een goede balans tussen eerlijkheid en pro-sociale white lies is volgens een wiskundige berekening in het onderzoek cruciaal voor het behouden van een goede balans in je relatie.

Kortom: als hij de volgende keer vraagt wat je vindt van zijn nieuwste formule 1-poster, hoef je je niet zo schuldig te voelen als je niet helemaal eerlijk antwoord geeft.

6 x wetenschappelijk bewezen datingtips >Zo geef je je relatie een opzwieper >

Bron: Marie Claire US