5 koolhydraatrijke superfoods voor een slank lijf

We hebben ze lange tijd ten onrechte vervloekt en vermeden: koolhydraten. Zonde, want het zijn helemaal geen dikmakende bad guys maarsuperhelden.

5 koolhydraatrijke superfoods voor een slank lijf

Hoera! Koolhydraten zijn niet langer onze grootste vijand.

We hebben ze lange tijd ten onrechte vervloekt en vermeden: koolhydraten. Zonde, want het zijn helemaal geen dikmakende bad guys maar eersteklas superhelden. Mits je de goede eet (en die vind je heus niet alleen in quinoa en havermout).

De revival van de koolhydraat

Om met een formidabel feitje te beginnen: door koolhydraten te eten blijf je slank. Het kost veel calorieën om ze te verbranden en ze zorgen voor energie, een optimale darmflora en concentratievermogen. Bij een gezonde levensstijl haal je zelfs 40 tot 70 procent van je dagelijkse energie uit koolhydraten.

Voordat je nu parelwitte pasta en melkbrood gaat inslaan: je lijf profiteert alleen van complexe koolhydraten, ofwel koolhydraten die je lichaam langzaam verteert. (Oké, dat is niet helemáál waar; simpele koolhydraten uit groenten en fruit zijn dankzij hun hoge vezelgehalte ook top.) Hoe je aan je complexe carbs komt? Je vindt ze in de bekende onbewerkte en volkorenproducten, zoals aardappelen en volkorenbrood. Maar het kán nog beter.

5 koolhydraatrijke superfoods die je lijf héél blij maken

1 Zoete aardappelNeen, de zoete aardappel is géén familie van de Hollandse pieper. Deze knappe knol uit Midden- en Zuid-Amerika bevat veel complexe koolhydraten en heeft een lagere glycemische index (GI) dan de ‘gewone’ aardappel. Dat wil zeggen dat hij langzaam wordt afgebroken en geleidelijk glucose afgeeft aan je bloed. Dat is fijn, want daardoor veroorzaakt zoete aardappel geen suikerpiek en zit je langer vol. Bonus: je kunt er werkelijk van alles mee (maak er frieten van, maak er frieten van!).

2 RoggebroodRoggebrood bevat veel complexe koolhydraten, heeft een lage GI, bevat 30 procent meer vezels dan volkoren tarwebrood én geeft een verzadigd gevoel. Uit een onderzoek van de Zweedse Universiteit van Uppsala is gebleken dat roggebroodeters na acht uur aanzienlijk minder honger hebben dan tarwebroodeters, waardoor ze minder calorieën eten en zelfs gewicht verliezen. Roggebrood dus!

3 Gierst, teff, freekeh, amaranth…Er zijn talloze (pseudo)granen die minstens zo goed zijn als de gehypte quinoa. Allemaal hebben ze zo hun eigen heimelijke superkrachten. Experimenteer en varieer er dus vooral op los, da’s gezonder én leuker.

4 Zwarte bonenZwarte bonen bevatten niet alleen complexe koolhydraten maar ook héél véél proteïnen, vezels, antioxidanten, mineralen en vitaminen. De hele bonenfamilie scoort trouwens goed op onze koolhydraten-hitlijst. Eet dus ook eens groene bonen, limabonen en pintobonen.

5 NotenNoten bevatten veel calorieën, klopt. Maar doordat ze naast complexe koolhydraten ook nog eens veel goede vetten, vitaminen en mineralen bevatten en effectief je honger stillen, verdienen ze absoluut een plekje in je dagelijkse dieet.

6 dingen die je metabolisme een kickstart geven >