Praktische levenslessen uit Orange is the New Black

Tijd voor een uitje naar onze favoriete vrouwengevangenis. Deze levenslessen kun je leren uit Orange is the New Black.

Praktische levenslessen uit Orange is the New Black

Ook handig voor niet-bajesklanten.

Drugssmokkelaars, fraudeurs, moordenaars… Op het eerste gezicht lijken de gevangenen uit de Netflix-serie Orange is the New Black (waarin de keurige Piper Chapman in de bak belandt voor een oude drugsmisdaad) niet de beste rolmodellen. Toch kunnen we wat opsteken van al die maffe doch loveable bajesklanten. Tijd voor een uitje naar onze favoriete vrouwengevangenis. Dit kunnen we leren van…

Piper ChapmanDe leading lady, ofwel de ‘Brooklynie’ dertiger die 15 maanden lang moet brommen. Wat we van Piper kunnen leren? Een paar dingen. 1: Het is nooit te laat om verantwoordelijkheid te nemen voor je daden, 2: Alles – maar dan ook echt alles – went, 3: Beledig nooit degene die verantwoordelijk is voor het eten op jouw bord (voor je het weet krijg je een tampon voorgeschoteld in plaats van een boterham, yaiks).

Yvonne ‘Vee’ ParkerDe manipulatieve en meedogenloze Vee leert ons een ruw levenslesje. Samengevat in een ongenuanceerde oneliner: bitches get run over. Je weet wel, dat stukje aan het einde van seizoen 2 (spoiler alert!) waar Vee wordt overreden door Rosa’s busje… Zo gaat het in het echte leven ook ? al hopen we dan op figuurlijke busjes. Karma, noemen we dat.

Sophia BursetDe transseksuele Sophia die zelfs achter de tralies immer fabulous is, laat zien dat het cruciaal is om altijd jezelf te blijven ? wat andere mensen daar ook van vinden en waar je ook belandt. O ja, én dat je met een rol duct tape en een beetje fantasie sublieme slippers kunt maken.

Galina ‘Red’ ReznikovVan de pittige, Russische Red kunnen we twee dingen leren. 1: Wie indruk wil maken, gaat voor een knalrode korte coupe (want: fierce, fierce, fierce!), 2: De ene dag sta je aan de top, de volgende lig je onderop. Oftewel: je weet nooit wat er kan gebeuren en je weet nooit welke mensen je opnieuw zult tegenkomen. Wees daarom altijd oprecht en fair en dankbaar voor wat je hebt.

Nicky NicholsDeze nymfomane krullenbol leert ons dat er altijd een silver lining is. Dus houd de moed en vind iets om naar uit te kijken, wat er ook gebeurt. In Nicky’s eigen woorden: “There’s always hope. Tomorrow will be taco night.”

PS Seizoen 3 van OITNB is nu te zien op Netflix, whoop whoop!

Deze 5 stijllessen kun je leren van Claire Underwood >