Must-see: aangrijpende fotoreportage van Sacha de Boer

‘Geen medicijnen is doodzonde’ vraagt aandacht voor de ongelijke toegang tot medicijnen op de wereld. Sacha de Boer legde het met haar camera vast.

Must-see: aangrijpende fotoreportage van Sacha de Boer

Nu op het Museumplein in Amsterdam!

Voor mensen die besmet zijn met hiv zijn de juiste medicijnen van levensbelang. Toch blijkt uit recente data dat slechts 37 procent van de besmette mensen behandeld wordt met hiv-remmers. De reden? Discriminerende wetgeving en hoge medicijnprijzen.

Met de campagne ‘Geen medicijnen is doodzonde’ vraagt het Aids Fonds aandacht voor de ongelijke toegang tot medicijnen op de wereld. Want hoewel Nederlandse slachtoffers wél medicijnen kunnen krijgen – dat vinden we zelfs heel normaal – is dit voor mensen uit minder welvarende landen niet zo vanzelfsprekend.

De campagne is gestart met een indrukwekkende fotoreportage van Sacha de Boer, die hiervoor slachtoffers uit Oekraïne, Zuid-Afrika, Myanmar en Nederland portretteerde. Het resultaat is minstens zo prachtig als aangrijpend. Zo vertelt een moeder uit Myanmar: “Mijn man en zoontje hebben ook hiv. We hebben niet genoeg geld om zelf voor drie mensen hiv-remmers te kopen. Als we geen medicijnen meer krijgen, dan moeten we kiezen. Maar hoe kies je wie er als eerste moet overlijden?"

Met de reportage wil het Aids Fonds aandacht vragen voor deze onrechtvaardige situatie. De expositie is t/m 29 mei te zien op het Museumplein en daarna t/m 19 juni voor de Stopera in Amsterdam.

Meer werk van Sacha zien? Voor Marie Claire maakte ze een indrukwekkende fotoreportage over vrouwenbesnijdenis >

Beeld: Adriaan Backer