Saar’s Soulkitchen: Healthy fishpie

En tijdens het koken schud ik toch zomaar een paar superfitte food-tips uit mijn mouw.

GROEN & GOEIE VETTEN

De zon schijnt én ik doe mee aan Marie Claire’s bikini challenge, dus wil ik extra veel healthy groen, gezonde visjes en goeie vetten op mijn bord. En tijdens het koken schud ik toch zomaar een paar superfitte food-tips uit mijn mouw.

Ik maak fantastic fishpie. En terwijl ik aan de gang ga met vis, verse spinazie en gekookte eitjes, som ik in mijn hoofd één voor één op waarom dit goddelijke recept van Jamie toch zo vreselijk gezond is.

1: ei is het nieuwe superfood
Want boordevol proteïne die je heel lang een gevoel van verzadiging geven, en dan zitten er ook nog allerlei vitaminen en mineralen in.

2: een beetje vet is gezond
Goede vetten in vis, noten, avocado etc. helpen je lichaam vitamine A, D, E en K op te nemen en zijn een bron van antioxidanten. Ook fijn: verzadigde vetten in dingen als vlees en zuivel zijn helemaal niet zo slecht als een tijdje geleden werd gedacht. Als je maar afwisselt en niet te veel van één product eet.

3: groene blaadjes zitten vol vezels
Spinazie – maar ook sla en andijvie, snijbiet, paksoi, radijsloof, raapsteel, rucola, boerenkool, postelein, waterkers etc. – zitten vol vitaminen, vezels, antioxidanten en mineralen. Dat boost je energie, helpt het risico op kanker, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk verlagen, én uit onderzoek is gebleken dat je door het eten van spinazie minder snel verlangt naar zoete en ongezonde dingen.

Maar goed, fantastic fishpie dus. In mijn boekje hét comfort food waarvan je zonder schuldgevoel een tweede bordje kunt opscheppen.

Zo maak je fantastic fishpie
Nodig voor 4: ca. 500 gram zalm- en kabeljauwfilet in stukken van ca. 3 x 3 cm • 2 hardgekookte eieren • ca. 600 gram iets kruimige aardappelen, geschild en in grove stukken • 500 gram verse spinazie • 2 uien • 1 medium grote winterpeen • bosje platte peterselie, fijngehakt • 1 eetlepel mosterd • 2 x een handje geraspte Parmezaanse kaas of cheddar • 225 gram crème fraiche • sap van een halve citroen • extra virgin olijfolie • peper & zout

Voor de saus Schil de wortels en de uien en hak ze fijn – met de hand of in de keukenmachine. Laat 2 à 3 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan warm worden en fruit hierin, terwijl je de boel af en toe omschept, de ui en wortel tot ze zacht en glazig zijn. Laat intussen een grote pan water met zout aan de kook komen; hierin ga je straks de aardappelen en eieren koken. Draai het vuur onder het wortel-en-ui-mengsel laag en doe de crème fraiche erbij. Als de room begint te koken, haal je de pan van het vuur en voeg je al roerend de geraspte kaas, het citroensap, de mosterd en de peterselie toe. Zo, de saus is nu klaar, dus die kun je apart zetten.

Kookt het water? Doe de aardappels erin en voeg als het opnieuw begint te koken voorzichtig de eieren toe. Doe de spinazie in een groot metalen vergiet en zet dat op de pan van de aardappels. Laat de spinazie zo ongeveer 5 minuten stomen tot-ie begint te slinken. Haal het vergiet van de pan en laat de spinazie goed uitlekken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. En houd de aardappels in de gaten! Giet ze af als ze gaar zijn en zet de eieren in een bakje koud water. Stamp je aardappels met een pureestamper tot je een grove stamppotsubstantie hebt. Voeg hier naar smaak flink wat olijfolie aan toe en breng op smaak met zout en peper – door die olijfolie krijgt je fishpie straks een mooi knapperig bovenkantje.

Nu ga je de fishpie opbouwen. Leg de stukken vis onderin een flinke ovenschaal, bestrooi met wat zout en peper en drapeer de uitgelekte spinazie eroverheen. Pel de eieren, snijd ze in vieren en verdeel ze over de spinazie. Giet de saus van wortel, ui en room erover en eindig met de aardappelpuree. Strijk de puree niet glad, want juist al die onregelmatige puntjes worden straks lekker goudbruin en krokant.

Zet de schaal ongeveer 35 minuten midden in de oven (afhankelijk van je oven misschien iets langer). Kijk na een minuut of 20 of de bovenkant al begint te kleuren. Zo niet, zet dan het laatste kwartier nog even de turbo-heteluchtfunctie aan.

Is-ie heet en golden brown? Meteen aan tafel!

3 x hemels dineren onder de 10 euro >

Laatste nieuws