Stop met ‘fat-talk’!

Nu! Dijen, billen, benen, buikjes… Geen lichaamsdeel is veilig voor ons eigen kritiek (en holy moly, wat zijn we streng). Of je nu zestien of zeve

Nu!

Dijen, billen, benen, buikjes… Geen lichaamsdeel is veilig voor ons eigen kritiek (en holy moly, wat zijn we streng). Daar maken we ook ab-so-luut geen geheim van; vrouwen doen massaal aan ‘fat-talk’. En da’s niet best, kopte de New York Times onlangs.

Of je nu zestien of zeventig bent, uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de vrouwen aan ‘fat-talk’ doet. Dat is het praten over vette voeding en de onvrede over onze ‘te dikke’ lichamen. Denk aan het vergelijken van bilomtrekken, zeuren over ‘kwabjes’, vervloeken van calorierijke brownies, tig keer herhalen dat je je workout wéér hebt overgeslagen (foei, foei, foei!)… Enfin, je kent het wel.

Vrouwen ‘voelen’ zich dik en bespreken dat veelvuldig. De ironie: de meeste fat-talking vrouwen hebben niet eens overgewicht. Dat bleek uit een onderzoek onder vrouwelijke studenten gepubliceerd in de Psychology of Women Quarterly in 2011. Meer dan 90% van de vrouwen bleek mee te doen aan fat-talk terwijl maar 9% (!) daadwerkelijk overgewicht had.

Een tijdje werd gedacht dat al die fat-talk wel oké was: je bent samen niet happy met je figuur, ach ja. Glas prosecco erachteraan, een haha-we-zitten-in-hetzelfde-schuitje-proostmomentje en alles is weer goed. In het gunstigste geval vang je ook weer eens een complimentje (“Nee joh, je bent mooi zoals je bent!”) en ook daar is niets mis mee…Toch? Dat blijkt niet helemaal waar.

In haar recente stuk ‘The Problem With Fat Talk’ voor de New York Times onderbouwt professor Renee Engeln van de Northwestern University in Illinois dat fat-talk behoorlijk schadelijk is. Onderzoek toont aan dat het tot ontevredenheid over ons lichaam leidt, eetstoornissen veroorzaakt en dat we door de schaamte over ons figuur juist meer en ongezonder gaan eten. En het bekende vetpraatje blijkt nog aanstekelijk ook: begint er één vrouw, doet er al snel een hele meute mee.

Kortom: we praten onszelf naar beneden en nemen andere vrouwen onbedoeld met ons mee. Met het bikiniseizoen voor de deur (een fat-talk periode pur sang) daarom weer even een extra fijn voornemen: stop met fat-talk! Wees liever positief en gezond.

6 tips om met fat-talk te stoppen:

1 Vergelijk je lijf niet met dat van anderen.
2 Zoek afleiding zodra je een negatieve gedachte over je lijf hebt.
3 Verander negatieve gedachten in positieve gedachten. Je benen mogen in jouw ogen bijvoorbeeld niet perfect slank zijn, maar  daar zijn ze ook niet voor bedoeld; wees blij als je (gezonde) benen hébt.
4 Doe niet mee aan de fat-talk van andere vrouwen (én durf er hardop tegenin te gaan).
5 Verander je motivaties en ga bijvoorbeeld niet sporten om slanker te worden, maar om gezonder en fitter te worden.
6 Maak niet overal een big deal van. Als je een punt taart eet, eet hem dan ook gewoon en geniet ervan. Voel je daarna geen mislukkeling, heb het er niet over en maak er geen drama van.

6 tips om je happy weight te vinden >

Laatste nieuws