Hoe goed is detoxen nou écht voor je?

Een flesje oranje drab in de hand, daar kijkt niemand meer van op. Aan het detoxen zeker. Maar hoe gezond is dat nu echt?

Een flesje oranje drab in de hand, daar kijkt niemand meer van op. Aan het detoxen zeker. Maar hoe gezond is dat nu echt?

Detoxen is hot, zoveel is duidelijk. In de grote steden schieten juice- en saladebars als paddestoelen uit de grond. En wie geen zin heeft om zelf een sapje te persen, bestelt een detoxkuur net zo makkelijk via allerlei winkels en webshops. Doe een google search en je komt terecht in een wereld van forums waar tips en ervaringen worden uitgewisseld. Maar is het wel echt zo gezond als men ons doet geloven?

Er zit geen gif in je eten
Even een lesje spijsvertering. Alles wat we weten wordt via ons darmstelsel verwerkt, grotendeels opgenomen in de bloedbaan en als energie opgenomen door onze organen. Stoffen die je organen niet kunnen opnemen, komen terech in je lever en nieren. De nieren scheiden ze uit via je urine en de lever maakt ze onschadelijk. Heb je geen leverstoornis en houd je de hoeveelheid gifstoffen beperkt, dan hopen zich geen gifstoffen op in je lichaam. En dus is het onzin om je dagelijkse voedsel te bestempelen als gif, zegt toxicolooh Ivonne Rietjens van de Wageningen Universiteit.

Maar wel slechte bacteriën
Is detozen dus onzin? Nee, dat is niet per se waar. Je zou het spraakverwarring kunnen noemen. Wat eigenlijk wordt bedoeld met detoxen is het opbouwen van een fatsoenlijke spijsvertering. In het kort: ongezond voedsel – met weinig vezels en veel eiwitten – brengt je darmflora uit balans. Schadelijke bacteriën dringen zo via de darmwand het lichaam binnen, waardoor ontstekingen ontstaan.

Radicaal reinigen is zinloos
Kan detoxen helpen een verstoorde darmflora weer in balans te brengen? Met een darmspoeling bijvoorbeeld? Volgens maag-lever-darmarts Robert Jan-Brummer niet. Schadelijk is een darmspoeling niet, maar baten doet het nauwelijks.

Detoxen 2.0
Detoxen anno 2015 doe je met langere, minder extreme programma’s. 4 nieuwe vormen van detoxen:

  • kant-en-klare sapkuren waarbij je nog wel IETS mag eten zoals de sapkuren van Detox Delight
  • zelf detoxproducten klaarmaken
  • het microbendieet, met vezelrijke groenten zoals artisjok, broccoli, wortels en heel veel knoflook en weinig granen
  • hydrotherapie: zweten door inspanning, sauna of infraroodsauna

MC’s Yeliz testte de sapkuur van drie dagen > 

Laatste nieuws