Raar maar waar: je naam beïnvloed je carrièrekeuze

Je naam kan je leven op bizarre wijze beïnvloeden, zo blijkt uit recent onderzoek. Onder andere je carrièrekeuze zou kunnen afhangen van je naam.

Raar maar waar: je naam beïnvloed je carrièrekeuze

JE ZAL MAAR ZILVER HETEN…

Je naam kan je leven op bizarre wijze beïnvloeden, zo blijkt uit recent onderzoek. Niet alleen heeft je naam invloed op je woonplaats, maar ook op je carrièrekeuze én je sociale contacten.

Dat wordt duidelijk in deze video van PBS Digital Studio’s BrainCraft.

Volgens het Amerikaanse onderzoek leven mensen graag op plekken die op hun naam lijken. Zo wonen er bovengemiddeld veel mensen met de naam ‘Louis’ in de Amerikaanse stad St. Louis en hetzelfde geldt voor mensen met de naam ‘Jack’ in Jacksonville. Maar daar blijft het niet bij: ook blijkt dat mensen beter samenwerken met naamgenoten en je sneller zult kiezen voor een job die overeenkomsten heeft met jouw naam. Zo zijn mensen met de naam ‘Dennis’ en ‘Denise’ snelle geneigd dentist (tandarts) te worden, en kiezen Lawrence en Lauri sneller voor een beroep als lawyer (advocaat).

De reden? Impliciet egoïsme. De meeste mensen hebben een positief zelfbeeld. Hierdoor ga je onbewust al snel dingen die op jou – en dus ook je naam – lijken, als iets positiefs zien.

Waarom Starbucks nooit je naam goed schrijft >Dé truc om een geheim te ontfutselen >