6 goede vragen voor tijdens je sollicitatiegesprek

Stel vragen tijdens je sollicitatiegesprek om jezelf te onderscheiden van de rest. Met deze zes maak je een verpletterende indruk.

Voor een verpletterende indruk

De meeste mensen bereiden zich tot in de puntjes voor op alle mogelijke vragen die gesteld kunnen worden tijdens een sollicitatiegesprek. De meesten vergeten echter één belangrijk punt: dat de vragen die jíj stelt minstens zo belangrijk zijn.

In elk sollicitatiegesprek komt het moment waarop de werkgever jou de vraag ‘Heb je zelf nog vragen?’ stelt. En natuurlijk heb je die. Stiekem wil je namelijk best weten of je die baan hebt binnengesleept én hoeveel je eigenlijk zou verdienen. Toch weten de meeste sollicitanten op het moment suprême geen goede vraag te stellen. En dat is zonde, want er zijn wel degelijk vragen die je kunt stellen waarmee je jezelf kunt onderscheiden van de rest. Met deze zes maak je een verpletterende indruk:

1/ Hoe zien jullie deze functie de komende jaren veranderen?
Met deze vraag kun je duidelijk krijgen of er doorgroeimogelijkheden in de functie zitten. Zo kun je bepalen of de baan aansluit bij jouw ambities. Tegelijkertijd show je je werkgever dat je op lange-termijnbasis naar de baan kijkt – iets waar zij (bijna) altijd blij mee zijn.

2/ Welke uitdagingen komen er kijken bij deze functie?
Met deze vraag maak je duidelijk dat je direct bent en niet wegloopt voor problemen. Daarnaast is het een handige manier om te kijken of de functie bij je past. Is het (te) stressvol? Maak je lange dagen? Moet je vaak overwerken?

3/ Hoe zal de samenwerking met mijn leidinggevende eruit gaan zien?
Met deze vraag kun je erachter komen hoe de hiërarchie van het bedrijf in elkaar steekt. Daarnaast laat je zien dat je geïnteresseerd bent in managementfuncties – altijd meegenomen voor als je ooit hogerop wilt komen.

4/ Welke kwaliteiten zijn volgens u essentieel binnen deze functie?
Heb jij nog een stereigenschap die nog niet door de werkgever is genoemd? Dit is het moment om hem aan te kaarten. Vraag bijvoorbeeld naar een specifieke eigenschap die jij bezit. Reageert de werkgever positief? Dan is dít het moment om duidelijk te maken dat jij geschikt bent voor de job.

5/ Wat vindt u het leukste aan werken voor dit bedrijf?
Met deze vraag kom je er snel achter of je toekomstige werkgever en jij dezelfde waarden delen. Daarnaast creëer je een wat informelere sfeer. Win-win dus.

6/ Hoe verloopt de vervolgprocedure?
Schroom niet om deze vraag uit jezelf te stellen. Dit wil je immers weten en hiermee laat je blijken dat je de job écht wilt en zelf initiatief durft te nemen.

12 tips om die baan in de mode binnen te slepen >
Een lesje sollicitatie-etiquette >

Laatste nieuws