Deze vrouwen roeien van San Francisco naar Australië

Deze vier vrouwen, die samen de ‘Coxless Crew’ vormen, gaan samen het onmogelijke doen: roeien van de Verenigde Staten naar Australië.

Lees ook

Respect!

Deze vier vrouwen, die samen de ‘Coxless Crew’ vormen, gaan samen het onmogelijke doen: roeien van de Verenigde Staten naar Australië. Als dit het viertal binnen de opgegeven tijd lukt zullen zij maar liefst 3 (!) wereldrecords verbreken.

Laura Penhaul (31), Emma Mitchell (28), Isabel Burnham (29) en Natalia Cohen (39) – de vier Britse vrouwen die de uitdaging aangaan, beschrijven zichzelf als ‘gewoontjes’. Toch zijn alle vier de ladies flink sportief aangelegd. Zo heeft de één een triatlon afgelegd, terwijl de ander een ultramarathon liep en leerde overleven in de jungle. Nu stappen de vier dames in een roze roeiboot genaamd ‘Doris’, om andere vrouwen te inspireren hun dromen te volgen én meer bewustwording te creëren voor de goede doelen Walking With The Wounded en Breast Cancer Care.

De route
De tocht – die meer dan 13.000 kilometers telt – zal ongeveer 5 à 6 maanden duren, afhankelijk van het weer. Het team roeit eerst van San Francisco naar Hawaii, en maakt daarna nog een tweede tussenstop in Samoa. Op beide eilanden zullen de dames ongeveer een week verblijven, om eventuele schade aan de boot te repareren en de voedselvoorraad aan te vullen. Het viertal zal uiteindelijk finishen in Cairns, Australië. Als dit binnen de opgegeven tijd lukt zullen ze drie wereldrecords verbreken: het eerste vrouwelijke team dat de Stille Oceaan over roeit, het eerste viertal dat dat voor elkaar krijgt én de snelste roeitocht over de grootste oceaan ter wereld.

Flink wat lef
Behalve dat zes maanden onafgebroken roeien flink wat vergt van je lichaam (denk maar aan blessures en verwondingen), neemt een half jaar leven op een roeiboot ook wat andere onhandigheden met zich mee. Een douche, normale maaltijd of simpel toiletbezoek zit er immers niet in. Een emmer moet daarom als toilet fungeren en voedsel zal grotendeels bestaan uit ingevroren maaltijden, aangevuld met snacks.
Daarnaast komt er ook een flinke psychologische component bij kijken: de ladies zullen moeten dealen met het feit dat ze zes maanden afgezonderd worden van de rest van de wereld, mét extreme weersomstandigheden, weinig slaap en elkaar – het viertal had elkaar namelijk nog nooit ontmoet voor de start van dit project. Respect!

Na een lange periode van voorbereiding begint het roeiteam over twee dagen aan hun grote avontuur. Benieuwd geworden? Je kunt hun reis volgen via de website.

Laatste nieuws

Zie ook