Je stem als powertool

Onze stemmen zijn heimelijke powertools. Zowel carrière-als relatie-wise kunnen je met je stem van alles beïnvloeden.

Je stem als powertool

4 tips voor succes

Onze stemmen zijn heimelijke powertools. Zowel carrière-als relatie-wise kunnen we er van alles mee beïnvloeden. Hieronder vier weetjes om je voordeel mee te doen. (Niet iedere dag, maar à la een Zwitsers zakmes: gebruik ervan wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt.)

1 Vermijd kraakSteeds meer vrouwen praten met een kraak in hun stem (zoals Kim Kardashian, hét voorbeeld van krakerig stemgebruik). Het mag dan zwoel klinken; een kraak is een absolute no go. Onderzoekers van de Duke University in North Carolina hebben aangetoond dat vrouwen met een kraakstem als minder competent, betrouwbaar en opgeleid worden ingeschat én minder snel worden aangenomen. Heus, uit een recent onderzoek van de University of Chicago blijkt zelfs dat je stem bepalender kan zijn voor je kansen op de arbeidsmarkt dan de inhoud van je cv.

2 Timing is allesOnze stem verandert met onze cyclus en tijdens onze meest vruchtbare dagen klinken we het aantrekkelijkst, zo blijkt uit een onderzoek van de James Madison University in Virginia. Zowel op het gebied van relatie als werk kunnen we volgens de onderzoekers met deze kennis ons voordeel doen: plan een sollicitatiegesprek of date tijdens je ovulatie en vergroot zo de kans op succes.

3 Een sexy stem kun je faken…maar klinkt waarschijnlijk anders dan je denkt. De meeste vrouwen verlagen hun stem en proberen een soort heesheid te creëren als ze sexy willen klinken. Hoewel mannen dit inderdaad interpreteren als ‘sexy’, stellen onderzoekers van het Albright College in Pennsylvania dat ze een hogere stem tóch aantrekkelijker vinden. Oftewel: we proberen als Scarlett Johansson te klinken terwijl we beter voor, laten we zeggen, Sarah Jessica Parker zouden kunnen gaan.

4 Letterlijk en figuurlijk de hoogte inWil je machtiger lijken en je status ogenschijnlijk verhogen? Onderzoekers van de San Diego State University in Californië hebben aangetoond dat je meer macht uitstraalt als je je stem ietsje omhoog laat gaan en monotoon spreekt.

Grote blunder gemaakt op het werk? Zo reset je jouw imago >Zo deal je met dwarse collega's >