Dealen met dwarse collega's

Toch jammer als die leuke baan gepaard gaat met minder leuke collega's. Hoe zorg je dan dat de boel niet uit de hand loopt? Hier 4 type collega's en h

Dealen met dwarse collega's

Arrrggggggg!?@!*!

Toch jammer als die leuke baan gepaard gaat met minder leuke collega's. Hoe zorg je dan dat de boel niet uit de hand loopt? Hier 4 type collega's en tips hoe met ze te dealen.

1 de dramaqueen

Het werk ligt met kilo’s op hun bureau, níemand heeft het drukker dan zij. Daarbij hebben ?ze ook nog te kampen met de allerergste griepsymptomen. De dramaqueen laat geen kans onbenut om jouw verhalen te overtroeven. Conversaties zijn gelardeerd met tragedie en beginnen doorgaans met ‘Je wilt niet weten wat ik nu heb meegemaakt’. En voor je het weet, is er weer een kwartier van je kostbare tijd weg.

Wat te doen? Verander van onderwerp zodra de klaagzang begint of negeer het. Ga je liever constructief te werk? Geef eerlijke feedback. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik weet dat de werkdruk hoog is, maar als je je overwerkt voelt, vraag dan een gesprek met de manager aan.’ Doe ?dat uiteraard calm and collected, voordat er weer een nieuw drama is gecreëerd.

2 de kletskous

Van de heftige woordenwisseling met haar vriend tot een minutieuze beschrijving van haar laatste Brazilian wax, de kletskous wil élke gedachte met je delen. Zonder kwade bedoelingen, ze vindt je gewoon leuk. Alleen kom jij door haar constante woordenstroom niet meer aan je werk toe.

Wat te doen? Leg ?de ‘schuld’ bij jezelf, om ?te voorkomen dat je haar beledigt. Zeg bijvoorbeeld dat je haar verhalen heel interessant vindt, maar dat ?je je daardoor niet goed op ?je werk kunt concentreren. ?Stel eventueel voor om ?de conversatie tijdens een koffiepauze of aan de lunchtafel voort te zetten.

3 de narcist

Een ‘sociale’ bij met een stekelige angel. Coach Charlotte van der Hoeven (oprichter van narcismevrij.nl): «Narcisten hebben de neiging overal de credits voor op te strijken, er met jouw ideeën vandoor te gaan en een stille loopgravenoorlog te voeren tegen collega’s die in hun ogen charismatischer of creatiever zijn dan zij. Omdat ze alleen voor eigenbelang gaan en geen empathie kennen, kunnen ze je het leven heel zuur maken.»

Wat te doen? «Narcisten zijn eigenlijk kleine kinderen met een enorm minderwaardigheidscomplex», aldus van der Hoeven. «Complimenten geven kan helpen. Maar geef daarnaast ook aan wat je niet prettig vindt. Wees duidelijk zonder verwijtend te worden, maar ga vooral geen grappen maken of bij de leidinggevende klagen. Narcisten zijn zó goed in manipuleren dat jij uiteindelijk de gebeten hond bent.»

4 de zwartkijker

Omdat ze zelf niet bijster veel ideeën heeft, focust de zwartkijker op het afkraken van anderen. Elk mooi idee (zeker als het uit jouw koker komt) heeft een donkere keerzijde. En ze is niet te beroerd je daar op te wijzen, bij voorkeur in het bijzijn van je baas.

Wat te doen? Geef een positieve draai aan de samenwerking door de zwartkijker als adviseur te gebruiken, haar goede bedoelingen te erkennen en haar stellingen te polariseren. Uiteindelijk sta je zelf ook sterker als je bij het pitchen van een idee zowel de positieve als de negatieve aspecten aankaart.

En dan heb je ook nog de ZZM'er (Ziek, Zwak, Misselijk collega), de twitterata en de mijn-Luukje-kan-zich-al-omrollen-collega >

Tekst: Hanneke Seesing

Grote blunder gemaakt? Zo reset je jouw imago >