3 gezonde lunchbox-ideeën

Boterham, plakje kaas of smeersel erop, de lunchboterham bestaat nog altijd. Het kán ook anders. Hier drie gezonde on-the-go maaltijden voor in je lun

3 gezonde lunchbox-ideeën

EVEN GEEN BROODJE KAAS

Boterham, plakje kaas of smeerseltje erop en hups, in je tas. Jawel, de lunchboterham bestaat nog altijd. En nee, zo’n boterham met pindakaas is geen straf, maar het kán ook anders. Bijvoorbeeld met deze drie gezonde on-the-go lunchboxtips.

1 Wrap it up met zeewierNori, ofwel zeewierpapier, is een geweldige boterhammenconcurrent. Je kunt het besmeren, vullen, rollen en zo in je tas doen, net als je favoriete bammetje. Wat kaas en groenten erin en klaar! Nog gezonder? Skip de kaas en smeer er humus of guacamole op. Vul je wrap vervolgens met groenten en eventueel granen en zaden als bulgur of quinoa.

2 Smoothie in een pottieDe beste smoothies zijn groen, laten we daarmee beginnen. Ze bevatten veel groenten, weinig fruit en daardoor ook weinig suikers. Vers zijn ze het gezondst, maar dat je je smoothie absoluut binnen 15 minuten na het blenden moet drinken is niet waar. Met deze stappen kun je je smoothie tóch van tevoren maken en meenemen en behoud je zoveel mogelijk voedingsstoffen:(1) voeg citroensap aan je smoothie toe om oxidatie te voorkomen(2) doe je smoothie in een luchtdichte, glazen pot die je vult tot de rand(3) sluit de pot stevig en leg hem (maximaal 3 dagen) in de vriezer(4) Haal je smoothie er ’s ochtends uit, dan is hij tegen lunchtijd ontdooid.

3 Home-made muesli Mueslirepen uit de supermarkt barsten van de suiker en zijn niet de gezondste keuze, dat weten we inmiddels wel. Maar bak je ze zelf, dan is het opeens een heel ander verhaal. Je kunt ze zo basic of uitgebreid maken als je wilt en er zo een volwaardige lunch van maken. Mix bijvoorbeeld havermout, een eitje en een scheut (soja-/amandel-)melk door elkaar en doe er vervolgens doorheen wat je maar wilt, zoals amandelen, bosbessen, cacao of pindakaas. Je creatieve brouwsel nog even 40 minuutjes op 180 graden in de oven zetten en je hebt een one of a kind gezonde snack.

Je lunch extra healthy of licht maken? ‘Food swap’ je maaltje dan naar een hoger niveau en eet niet minder, maar anders. Een paar swaps die ook in bovenstaande gerechten van pas kunnen komen:- Vervang guacamole door broccomole, waarbij je de calorierijke avocado (deels) door broccoli vervangt.- Vervang noten door pitten en zaden, zoals lijnzaad en pompoenpitten.- Vervang fruit met veel suikers (zoals druiven) door fruit met weinig suikers (zoals bramen).- Vervang zout en suiker door specerijen.- Vervang tijdens het bakken van je sweets olie en boter door suikervrije appelmoes.

 8 healthy tussendoortjes voor je 16.00 uur-dipje >