Het recept voor echte liefde?
Er bestaat zoiets als de formule achter een goede relatie. Of eigenlijk zijn het een paar formules, die verschillen per relatiefase ? van iemand leren kennen tot happily ever after. Het gaat hier om échte liefde en zo krijg jij die ook.
Om te beginnen bedoelen we met formules ook écht formules. Hannah Fry, auteur van het pas uitgekomen TED-boek The Mathematics of Love, bekijkt liefde en relaties namelijk wiskundig. Net als het leven (denk bijvoorbeeld aan het draaien van planeten) bestaat ook de liefde (denk bijvoorbeeld aan het aantal sekspartners dat we hebben) uit patronen. En met een beetje meer inzicht in die patronen kunnen we ons voordeel doen in de liefde.
Geen liefde zonder liefje, en daar begint de wiskunde al. Volgens de optimale stoptheorie zou je de eerste 37% van de mensen die je date moeten afwijzen om de kans op het vinden van echte liefde te vergroten. Juist: Doornroosje en alle andere Disneyfiguren die ons van jongs af aan inprentten om regelrecht voor Prince Charming te gaan, hadden het in ieder geval statistisch gezien ? grandioos mis.
Heb jij je grote liefde al gevonden? Fijn, want het mooiste hoofdstuk vinden wij toch eigenlijk het laatste. Hierin geeft Hannah wiskundig onderbouwd advies voor een goede langetermijnrelatie. We vatten het kort samen, te beginnen met een formule (niet schrikken): Wt+1 = w + rwWt+ IHM (Ht).
Deze formule verklaart simpelweg hoe negatieve spiralen in communicatie ontstaan: in plaats van negativiteit recht te trekken met een beetje positiviteit, geeft de ene partner de ander méér negativiteit terug. Het punt waarop dit gebeurt (en waarop je je dus NIET meer kunt inhouden en ontploft, bijvoorbeeld wanneer vriendlief voor de zoveelste keer je verjaardag vergeten is), heet de negativiteitsdrempel.
Een negatieve spiraal is een enorme relatievoorspeller en hangt af van drie dingen: (1) je humeur als je alleen bent, (2) je humeur als je met je partner bent en (3) hoezeer jullie elkaar beïnvloeden. Aangezien een koppel in een negatieve spiraal wiskundig gezien overeenkomt met twee landen die aan het begin van een nucleaire oorlog staan (geen grap), kunnen we stellen dat je een negatieve spiraal wil voorkomen.
Hoe je dat doet en wat nu hét advies is voor een gelukkige relatie? Heel simpel: happily ever after wordt een stuk waarschijnlijker als je je negativiteitsdrempel flink verlaagt. Oftewel: je hoeft niet bijzonder tolerant te zijn, kaart rustig extreme knelpunten aan (zoals de vergeten verjaardag), maar ook kleine irritaties (zoals de omhoogstaande wc-bril) en je laat jezelf én je vriend af en toe lekker zeuren. Krop emoties niet op, durf de confrontatie aan te gaan en durf je minder mooie kantjes te laten zien; dáár vind je langdurig geluk in de liefde.
The Mathematics of Love, Simon & Schuster, circa 16.