Beter en meer slapen? Match werkschema en je biologische klok

DIT WIL JE. Meer en beter slapen. Gelukkig hebben onderzoekers van de

Beter en meer slapen? Match werkschema en je biologische klok

DIT WIL JE.

Meer en beter slapen. We snakken er allemaal wel eens naar, maar door drukke en lange werkdagen schiet die achturige nacht er vaak bij in.

Gelukkig hebben onderzoekers van de Ludwig Maximilians-Universiteit iets slims bedacht waardoor je meer én beter slaapt, wat ook zou zorgen voor een betere gezondheid. Klinkt als muziek. Wat je moet doen? Je werkschema matchen met je biologische klok, ofwel: je werktijden aanpassen aan de momenten waarop jij het minst slaperig bent, en dus het beste presteert.

Wetenschappers hebben dit ontdekt door onderzoek te doen onder werknemers in een fabriek. Ze testten de slaapritmes van de werknemers en pasten hun diensten op de resultaten aan. Effect: iedere werknemer sliep beter en meer na zijn werk én minder in het weekenden – er was immers minder slaap in te halen. Een win-winsituatie. Zelfs de algehele gezondheid van de werknemers verbeterde. Eén minpuntje: werknemers die tot laat werkten profiteerden minder van de nieuwe werkschema’s dan vroege vogels. De reden? Nachtwerk is simpelweg zwaar – of je nou een nachtbraker bent of niet.

Is het voor jou ook tijd om je werkuren te restylen? Laat het ons weten in de reacties.

6 tips voor minder stress op het werk >