5 vrouwen die zo president kunnen worden

5 vrouwen die zo president kunnen worden. Jeanine Hennis-Plasschaert, Angela Merkel, Lieke van Lexmond, Maxima en Marian Spier.

5 vrouwen die zo president kunnen worden

Volgens hoofdredacteur Claudia Straatmans

1 Jeanine Hennis-PlasschaertBij Marie Claire waren we allemaal stiekem een beetje verliefd op Jeanine toen ze de MC Smart & Amazing Award in ontvangst kwam nemen op de Marie Claire Prix de la Mode. Intelligentie, inhoud, charme en een ongelofelijk rechte rug. Houden we van. Haar mooiste uitspraak tijdens de Prix: ‘Zoals u hier voor de Mode staat, zo sta ik voor de veiligheid van het land.’

2 Angela MerkelHet schijnt dat Poetin zo’n hekel heeft aan ‘Die Angela’ (spreek uit Ankula) dat hij zijn honden, waar Angela bang voor is, expres dicht bij haar laat komen tijdens een meeting. Maar als het om wereldkwesties gaat, is Angela onverschrokken. Of het nou om Oekraïne gaat, een Grexit of Duitslands zelfreflectie over de Tweede Wereldoorlog. Daarbij: van haar broekpakken in alle kleuren kunnen we geen genoeg krijgen.

3 MaximaMax is de King als het gaat om gevoel voor stijl en elegantie. Zeer diplomatieke zet om op staatsbezoek naar Denemarken Claes Iversen (oorspronkelijk Deens, nu al jaren in NL wonend) te dragen. Daarmee laat je zien dat je gevoel voor verhoudingen hebt, en je verdiept in je samenwerkingspartner. Toevallig weten we hier op de MC burelen dat Max onlangs gespot is in een Lechse Spar om chips voor de kinderen te kopen. Een staatsvrouw die onder de mensen komt en gewone consumentenprijzen kent, dat is het beste veldonderzoek. (We denken nog steeds met ongeloof aan oud-premier Wim Kok die niet wist hoe veel een pak melk kostte).

4 Lieke van LexmondAltijd positief. Bekend om haar omdenk-wc-tegels, waarmee ze elke tegenslag omdraait tot een wijze levensles. Ze heeft meer te incasseren gehad dan mensen weten, maar geeft overal haar eigen positieve draai aan. Zou in ons Land het Happy Quotient opstuwen, waarmee we Denemarken van de troon stoten.

5 Marian SpierGrote vrouw achter TEDxWomen. Durft heel controversieel Lucia de Berk (Engel des Doods) als spreker te programmeren – in een line-up van wetenschappers en andere intelligentsia. Zonder enige vorm van subsidie gaat ze onverdroten voort. Want ze heeft de heilige drive om er persoonlijk voor te zorgen dat het intellectuele sprekerspodium voor vrouwen een blijver is. Daarnaast heeft ze ook nog de beste tips op gebied kroeshaar, van alle markten thuis die Marian. Aanschouw haar op 29 mei a.s., bij de nieuwste TedXWomen.