Claudia’s maand in beeld: dé 5 dingen die je niet wist over Fashion Week

Hoofdredacteur Claudia Straatmans blogt elke maand over de smart & amazing Marie Claire wereld.

Lees ook

Hoofdredacteur Claudia Straatmans blogt elke maand over de smart & amazing Marie Claire wereld. Deze keer: dé 5 dingen die je niet wist over Fashion Week (en altijd al wilde weten).

1af

1.Maartje Verhoef is the bomb
Milaan en Parijs (deze afkorting volstaat in de fashionwereld) waren weer in volle gang, en fashion director Simone en ik waren erbij. Niet de volle twee weken – dat laat onze agenda niet toe (er moet ook nog een blad naar de drukker) – maar we proberen onze trips zo te plannen dat we er zijn op de dagen met de mooiste shows. En overal waar we keken, Missoni, Dolce & Gabbana, Chanel, daar was ze: Maartje Verhoef, onze goedlachse Veldhovense. Pas 17 jaar, maar het meest begeerde catwalkmodel van dit moment, loopt meer dan 66 shows, en werkt kei- en keihard. Of zoals haar moeder Esther vertelde: “Maartjes zus wilde eerst ook wel modellen, maar nadat ze een keer met Maartje was mee geweest en merkte dat het 2 uur naar bed gaan, 6 uur weer op is voor castings, hield ze het toch maar voor gezien. Veel te hard werken, zei ze.” Maartje is the bomb. Vinden niet alleen wij, maar ook Karl Lagerfeld.

2af

2. Chanel is de coolste show (en daar kan al 15 jaar niemand overheen)
Megalomaan, dat is het treffendste woord voor de Chanel-shows. Kom er al 15 jaar en elke keer valt mijn mond weer open. De meeste modellen, het spectaculairste decor, het meest inspirerende concept. Neem de show van nu: het Grand Palais omgetoverd in een grote ‘Brasserie Gabrielle’. Ik voelde me als een Efteling-bezoeker in De Droomvlucht, maar daar lag een strak plan aan ten grondslag, fluisterde Maartje Verhoef me snel in. De modellen bleven na afloop van de show namelijk in de brasserie zitten, zodat je hun kleding van dichterbij kon zien (mode is weer intiem!). Ze hadden instructies gekregen niet met het publiek te praten, maar toch wist Maartje nog even snel te delen dat ze twee uur lang had moeten rehearselen – om met militaire precisie, in een vloeiende choreografie met alle modellen door de draaideur de zaal in te komen. Bijna niet te overtreffen zou je denken, maar we weten zeker dat Karl (die zelf achter de bar stond) bij volgende show in oktober weer met iets anders spectaculairs zal komen.

3af

3.Digitaal tijdperk? Welnee: Print is Master!
We mogen dan in een digitaal tijdperk leven, ontwerpers vinden het vooral chic, én aan hun stand verplicht, om een papieren uitnodiging te sturen. En dan niet zo maar papier, nee: ware kunstwerken worden er gemaakt. Bijvoorbeeld van de heren Dolce & Gabbana zelf. Hun show ‘La Mamma’ was een grote ode aan vrouwen & moeders. Mijn moederhart smolt toen ik deze kindertekeningetjes van Stefano en Domenico zag. Gemaakt als kind, voor hun moeder, en nu het perfecte materiaal voor een hele mooi, hele grote uitnodiging.

4af

4. Milaan is prosecco, Parijs droogstaan
Er is een heel duidelijk verschil tussen Milaan en Parijs, zegt ook blogger Linda Tol. In Milaan zijn ze veel gastvrijer: je krijgt makkelijker uitnodigingen, bij bijna elke show word je ontvangen met koffie (’s ochtends) of prosecco. In Parijs niets van dit alles (oké, bij Chanel ligt wel altijd een lipstick klaar op je seat, moet ik bekennen): geen drankje voor de show en om kaarten is het vechten, de ‘Cravates Rouges’ (het beveiligingskoor van Paris Fashion Week) staat erom bekend dat ze zelfs gerenommeerde journalisten (zoals een lieve vriendin van mij), die toevallig even geen kaart konden laten zien, rücksichtslos op straat zetten. Waarom blijven we dan toch zo gecharmeerd van Parijs? Naast de geweldig creatieve shows is de hele facilitering wat relaxter: je pakt makkelijk metro of fiets naar je volgende afspraak, terwijl je in Milaan mee moet in een grote taxi-chaos. (Daarom huren degenen die het kunnen betalen die dag een personal driver die 24/7 ‘yours’ is.) Geen wonder dat Simone en ik – als we dan eindelijk onszelf die taxi ingevochten hebben – bij de volgende show weer dorstig een prosecco tot ons nemen. Hebben we verdiend!

foto-12

5. Je haar overleeft Fashion Week niet
Hier komt een dieper geheim: mijn haar gaat altijd een beetje dood in Milaan en Parijs. Stap ik ’s ochtends nog wuft de stad in met een bos krullen op mijn hoofd, ’s avonds is de boel plat, steil, bepluisd en uitgedroogd. Een grote stad droogt gewoon uit, menschen. Hoor je nooit iemand over, maar het is wel de realiteit, althans mijn realiteit. Mijn oplossing: heel veel elastieken mee om als de boel echt niet meer te reanimeren valt, een Grace Kelly rol mee te maken. Zo ben ik in ieder geval deze keer pluisvrij de Tea van Marie Claire International, de hoofdredacteurenbijeenkomst die tijdens Paris Fashion Week georganiseerd wordt in Hotel Le Meurice, (op rechts: MC’s Int. Sylvie halic) doorgekomen.

Heb je haartips voor Milaan en Parijs? Laat het mij dan weten, want september/oktober gaan we weer. Grazie & Merci alvast!

 

Laatste nieuws

Zie ook