Waarom vrouwen en techniek een ideale match zijn

Dit weekend is hét techniekfestival van het jaar. Niets voor jou, denk je? Heus wel, de tech business is namelijk hartstikke cool onder vrouwen.

Waarom vrouwen en techniek een ideale match zijn

Dit weekend is het zo ver: Nederland Innoveert, hét techniekfestival van het jaar. Niets voor jou, denk je? Heus wel, de tech business is namelijk hartstikke cool onder vrouwen. Trendwatcher Lieke Lamb en onderneemster Francien Eppens, beide spreker op het festival, leggen uit waarom. En fluisteren je meteen een aantal duurzaamheidstrends & -tips in.

Lieke Lamb, trendwatcher en innovatie-ambassadeur van Bureau TrendWatcher.com

Welke trends zie je op het gebied van duurzaamheid en innovatie?“Vrijwel iedere innovatie heeft inmiddels een duurzame component. Of het nou productontwikkeling betreft, of een nieuwe dienst. Daarnaast zijn heel veel innovaties gericht op een duurzame samenleving. Kijk naar de Nederlandse start-up LG Sound, die op een duurzame manier algen in drinkwater bestrijdt (met geluidsgolven en dus niet met chemicaliën). Maar ook initiatieven als bouwen met natuurlijke materialen of het hergebruik van bijvoorbeeld plastic flessen, om daar de mooiste kledingstoffen van te maken. En het is natuurlijk een trend om ‘het’ naar de mensen toe brengen. Zoals met Summerlabb gebeurt bijvoorbeeld, dat op festivals en evenementen bezoekers laat kennismaken met allerlei nieuwe duurzame initiatieven. Ook evenementen als ‘Nederland Innoveert’ dragen enorm bij aan de bewustwording.”

‘Van duurzaamheid gaat hoop en enthousiasme uit, dat vind ik cool’

Welke handige technieken voorspel je op het gebied van duurzaamheid?“Een van de grootste issues is natuurlijk energie. Daar gebeurt momenteel al heel veel moois, al mag het van mij altijd sneller. Van decentraal energie opwekken en flexibele zonnecellen tot door zonlicht oplaadbare elektronische apparaten zoals gsm’s en tablets en zelfs hele auto’s. Maar ook het simpelweg terugdringen van verbruik door slimme lampen en meters die je laten zien waar het zuiniger kan. En dat is nog maar een tipje van de sluier.”

Zijn vrouwen en techniek een goede match? “De combinatie vrouwen en techniek roept vreemd genoeg vaak nog het beeld op van een vrouw met van die stevige werkschoenen en een helm op haar hoofd. En al is ze daar prima op haar plek, techniek is nog veel meer dan dat. Vrouwen hebben over het algemeen een talent voor analytisch denken en dat matcht perfect met techniek. Het aantal vrouwen in de branche blijft nog steeds achter, maar dat geldt zeker niet voor hun prestaties. ’s Werelds eerste programmeur was overigens een vrouw: Ada – Lovelace – Byron. Zij wordt gezien als de ontwerpster van het eerste computerprogramma. En de eerste echte compiler (‘vertaler’) voor een programmeertaal staat op naam van Grace Brewster.”

Waarom is duurzaamheid cool?“Er gaat hoop en enthousiasme van uit. Een nieuw soort intelligentie. Nieuwsgierigheid, creativiteit en welwillendheid. Het besef dat meer niet altijd per se beter is, maar dat genoeg ook heel bevredigend kan zijn. De aarde heeft ons zoveel te bieden en de techniek maakt het mogelijk daar op een slimme en verantwoorde manier mee om te gaan!”

Francien Eppens, founder SHOP&DROP (app voor duurzame afvalscheiding)

Waarom vind je duurzaamheid belangrijk?“Duurzaamheid betekent voor mij het zorgvuldig omgaan met wat je ‘beetpakt’ – of dit nu een natuurlijke grondstof, persoon of bedrijf is – en zorgen dat het voortbestaan ervan bewaakt wordt. Maar een mooie, duurzame dienst is niets waard als het bedrijf erachter onvoldoende inkomsten genereert om te blijven groeien en te investeren in de toekomst.”

Hoe kwam je op je afvalscheidingsapp?“Het idee voor SHOP&DROP is geboren uit mijn eigen frustratie over de moeite die het kost om in de grote stad al je huishoudelijke afval gescheiden in te leveren. En als ik al die moeite had gedaan om het voor elkaar te krijgen, vroeg ik me af: waarom en voor wie doe ik dit eigenlijk?”

“In techniek liggen oneindig veel kansen om de mooiste dingen te creëren”

Kun je kort uitleggen hoe de app werkt?“De app geeft je advies over de categorie waarin jouw afval of oude spullen thuishoren en laat je vervolgens zien waar je dit in de buurt van jouw huis kunt inleveren (droppen) voor hergebruik en recycling. Voor iedere ‘drop’ krijg je punten en ontvang je likes van je vrienden, zodat je met plezier afval blijft scheiden. Binnenkort doen we daar een schepje bovenop en ontvang je – als dank voor het droppen – via de app korting op een nieuwe aankoop.Gebruikers van de app kunnen ook zelf nieuwe ‘drop-locaties’ toevoegen, zodat je steeds meer inleverlocaties in jouw omgeving kunt vinden – die vaak ook nog eens inzamelen voor een goed doel.”

Wat is jouw ultieme duurzaamheidstip?“Voel je niet schuldig als je niet 24/7 duurzaam bezig bent, maar tel de keren dat je het wel doet en deel die met anderen. Zo wordt het steeds leuker om ’t goed te blijven doen!”

Tot slot: vrouwen en techniek, een ideale combinatie?“Natuurlijk! Techniek omvat zoveel dat er oneindig veel kansen liggen, om het zodanig te benutten en naar je hand te zetten dat je de mooiste dingen kunt creëren. En voeg je aan de vrouw en de techniek een team van slimme, ambitieuze mannen en vrouwen toe, dan heb je je succesformule!”

Van plan om naar het techniekfestival te gaan? Laat even weten dat je komt via deze link.