Tried & Tested: De drie dagen sapkuur

MC’s Yeliz deed het: een sapkuur van drie dagen, waarbij ze gelukkig ’s avonds wel een lichte, veganistische maaltijd mag nuttigen. Hallo strak lijf!

Tried & Tested: De drie dagen sapkuur

MC’s Yeliz deed het: een sapkuur van drie dagen, waarbij ze gelukkig ’s avonds wel een lichte, veganistische maaltijd mag nuttigen.

Terwijl collega Dionne op dinsdag de rust zelve is, is bij mij de paniek al toegeslagen. ‘Donderdag beginnen we hè? En had jij ook drie dagen of vijf? Wanneer krijg jij je detox pakket?’ ‘Oh ja, dat was deze week’, zegt collega Dionne doodleuk. Schijnbaar ben ik de enige die zich al de hele week moet voorbereiden op wat er komen gaat. Drie dagen lang leven op sappen, met ’s avonds één lichte, veganistische maaltijd, en ook nog twee opbouwdagen en drie afbouwdagen. De hel lijkt het me.

Een week van tevoren kondig ik vrienden en familie aan, nog net niet per FB event, dat ik ga detoxen. Het bewuste weekend ben ik ’s werelds saaiste vriendin, waarschijnlijk lig ik op bed met hoofdpijn en ben ik in diepe hongersnood. Nee, ik kom de deur niet uit. Dit is het weekend dat ik mezelf opnieuw ga uitvinden.

Op donderdag word mijn Detox Delight pakket afgeleverd. Met een vreemd gevoel – zeg tussen argwaan en doodsangst – pak ik het krat uit. Maar dan klaart mijn stemming op: een quinoasalade, een soort Indiase curry (zonder naanbrood, dat is dan weer jammer) en nog een salade die er wat minder aantrekkelijk uitziet. ‘Kijk nou!’ Dolblij zwaai ik met het potje quinoa naar vriend J. Hij kijkt er wat vies en verbaasd naar. Oké, mijn vreugdedans is inderdaad wat overdreven, maar ik ben positief – verwachte niet meer dan wat blaadjes sla met hier en daar een verdwaald tomaatje.Op dag 1 sta ik vol goede moed op. Ik begin vandaag met een glas warm water met citroen, want ook dat stimuleert de ontgifting. Ik doe een lesje yoga en drink keurig mijn sapjes op, die alles behalve verkeerd smaken. Toch ben ik ’s avonds intens blij als het tijd is voor vast eten, anders zou ik waarschijnlijk nu zijn afgehaakt. Stiekem doe ik wat feta over mij quinoasalade – en daarna voel ik me reuze schuldig (de eerste dag al smokkelen, foei!) – maar dan drink ik braaf m’n cafeïnevrije thee en ga naar bed.

Dag 2 verloopt even vlekkeloos. Ik heb geen honger, geen hoofdpijn, voel me fit en eet netjes mijn Indiase curry zonder naanbrood . Zelfs terwijl J. met een verse pizza naast me op de bank zit, houd ik vol. Al droom ik die nacht wel over pizza. Nee, zonder geintjes: dat ik dus die hele pizza naar binnen heb gewerkt en mijn detoxkuur heb verpest, om ’s morgens wakker te schrikken en me te realiseren dat het een droom was. Godzijdank! Wat een nachtmerrie.

Na dag 3 ben ik de gelukkigste vrouw op aarde: ik heb mijn detox voltooid! Ik heb écht een plattere buik, en wanneer ik de maandag erna sla ga eten met vriendin D., zegt ze dat ik straal en zeker ben afgevallen. Die maandag duik ik dan ook direct de supermarkt in op zoek naar gezonder dan gezond voer. Omdat ik er zin in heb. Heus! Dat ik me die week al vanaf donderdag (normaal doe ik dat pas vanaf vrijdag) extra te buiten ga aan kazen, wijn, groentechips, noten en croissants (guilty pleasure) laat ik er even buiten. Wat mij betreft is dit avontuur een grandioos succes geworden.

Hoe beautyeditor Dionne haar 3 dagen detox heeft ervaren? Dat lees je in het maartnummer van Marie Claire.

Boost je vetverbranding!  >