Waarom vrouwen moeilijk ‘nee’ zeggen tegen extra werk

Het is altijd lastig om ‘nee’ te zeggen tegen extra werk, maar uit recent onderzoek blijkt dat het voor vrouwen nog nét even lastiger is dan voor mann

Waarom vrouwen moeilijk ‘nee’ zeggen tegen extra werk

Het is voor iedereen moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen extra klussen op het werk. Uit recent onderzoek blijkt echter dat het voor vrouwen nog nét even lastiger is dan voor mannen. De reden? Niet persoonlijkheid, maar sociale normen spelen een belangrijke rol.

Katherine O’Brien, onderzoeker op de Baylor School of Medicine, legt uit: “Women typically are regarded as nurturers and helpers, so saying 'no' runs against the grain of what might be expected of them.” Van vrouwen worden dus vaak meer extra taken verwacht, simpelweg door het verzorgende karakter. Vrouwen voelen zich volgens het onderzoek ook vaker schuldig als ze wel 'nee' durven te zeggen, omdat ze zich niet onder willen doen voor collega's en managers.

Vind jij het moeilijk om 'nee' te zeggen? Gun jezelf wat meer tijd. 'Ik denk erover na en ik kom erop terug', is volgens het onderzoek een ideaal antwoord. Zo kun je jezelf eerst drie belangrijke vragen stellen, voordat je een beslissing maakt:

  • Helpt ja zeggen me succesvol te worden binnen de organisatie?
  • Is het uitvoeren van de taak iets wat ik leuk vind?
  • Neemt de taak tijd en middelen weg van mijn eigen werk?

Denk jij dat deze vragen je helpen betere beslissingen te maken? Probeer het uit en laat het ons weten via Twitter (@marieclaire_NL).

Werkgevers kijken krap 9 seconden naar cv >