Claudia's maand in beeld: stylish winter in 7 stappen

Januari, een saaie, grauwe maand? Laat me niet lachen. Ben nog nooit zoveel van kapsel, jurken, schoenen en lipsticks veranderd als deze wintermaand.

Claudia's maand in beeld: stylish winter in 7 stappen

Januari, een saaie, grauwe maand? Laat me niet lachen. Ben nog nooit zoveel van kapsel, jurken, schoenen en lipsticks veranderd als deze wintermaand. In januari vieren we namelijk Mode met een hoofdletter M. Maar: hoe kun je onder barbaarse weersomstandigheden toch kleur op je gezicht toveren, ragfijne jurkjes dragen en met woeste krullen de natte sneeuw overleven? Lesje stylish winter in 7 stappen.

1. Driekoningen: Nikkie Plessen showtWas koud een dag terug op kantoor (na twee heerlijke kerstweken met mijn gezin) of de eerste show stond al op 't program. Nikkie Plessen toverde op Driekoningen (6 januari) het Concertgebouw om tot een soort Parijs Palais Royal (waar de Chanel-show altijd wordt gehouden). Nou had ik mijn kerstweken doorgebracht in de Friese bossen (geen winkel in zicht), dus ik moest diep, heel diep mijn kledingkast in voor wat hips, draagbaars én eigentijds. Ik weet dat Nikkie van leer houdt - je outfit naar een show is vaak een eerbetoon aan degene die je uitnodigt - en een leuke leren trui had ik nog wel, een vlotte Cos-rok eronder. De zwarte panty ging fluks weer uit (gaf een te hoog Veluwe-gehalte) en blote benen bleken opeens de finishing touch. Ik gunde het mezelf met de auto naar Nikkie te gaan, dus dat kon (mensen, jullie willen niet weten hoe vaak ik met een panty ergens achter een fietsenrek heb staan hannesen om 'm stijlvol uit te krijgen).

2. Voor bijzondere gelegenheden: leen of huur eens watMarie Claire Prix de la Mode op het program, de Oscar-uitreiking onder de modeprijzen, met een stoet high-end modeontwerpers van heb ik jou daar. Dan kan ik toch moeilijk in een Cos-jurk (een van mijn favoriete labels) het podium op stappen? Gelukkig was daar reddende engel Jan Taminiau. Ik mocht een jurk van hem lenen voor een avond. Vreesde ik nog met mijn Hollandse lijf (wel curves, geen sample-maat) de rits niet dicht te kunnen krijgen. Maar Jan is een held, ontwerpt ook voor gewone Hollandse vrouwen, sterker nog: zijn fabuleuze belijning lift juist die Hollandse borsten & billen op een geniale wijze. Hier de doorpas. Voelde me net Koningin Máxima zoals ik in zijn salon stond. Op rechts: op de avond zelf (met Nikkie Plessen, een van de gasten).

3. Laat je haar doen door een professionalDat hoeft helemaal niet duur te zijn; de meeste kapsalons hebben wel een medewerker die je haar een snelle touch-up kan geven. Mijn reddende engel heet Ellen Romeijn. Ik was met geplet haar onder een fietsmuts aangekomen bij het Rijksmuseum (locatie Prix de la Mode), maar hair-artist Ellen hoefde alleen maar haar krultang tevoorschijn te halen en voilà: het leven sprong er weer in. Naast mij minister Jeanine Hennis-Plasschaert, zij won de Marie Claire Smart & Amazing Award, en had haar kapsel kunstig in de dienstauto op weg naar de Prix gecoiffeerd.

4. Bad Hair Day? Maak een Grace Kelly rolDrie dagen later, weer een modeshow, namelijk de start van de Amsterdam Fashion Week. Mijn haar was zo ongeveer overleden doordat er vrieskou in de lucht zat - en geen vocht waardoor de krul erin springt. Dan maar een Grace Kelly rol. Om het gevaar van tuttigheid te vermijden: een zwarte Diorella (beetje punky pareloorbel) in het oor. Avelon top & rok - want we gingen immers naar de show van Avelon, en gaan met die modekaravaan.

5. Pas je elke show aanOp vrijdag kon ik mijn dochter gezellig meenemen naar Aziz Bekkaoui. Het was koud, het was geen première (geen black-tie), ik had mijn dochter behagelijk bij me, en onderstreepte dat met een heerlijke comfy rode trui - die overigens zoveel aandacht trok, dat ik vaker gefotografeerd werd dan de avond ervoor. Een warme trui die toch de harten raakt, ook dat is mode. (En ja, dochter had het onwijs naar de zin, maar wilde niet herkenbaar op de foto :)).

6. Leg een Spanx-voorraad aanMarie Claire sponsorde op de Amsterdam Fashion Week de show van Claes Iversen, en chef mode Simone had een echte Claes voor me klaarhangen. Alleen: wist ik veel dat-ie ultra strak om de buik zat? Snel nog langs huis getuft om 5 buikindrukkende Spanxjes op te halen. En jippie, het werkte. Met dank aan mijn voorraad kon ik de meest flatteuze shapewear uitzoeken. En Winonah de Jong naast mij ook in Claes? Die beeldige vrouw heeft geen enkele correctie nodig  - zij is zo prachtig helemaal van zichzelf.

7. Nog meer verrassingen?Gisteravond was de show van Danie Bles. Ging ik mee in haar Ibiza-stijl? Kijk op Instagram @ClaudiaStraatmans om erachter te komen, én zie nog veel meer modebeeld.

Zelf een tip? Claudia.straatmans@sanoma.com