Hoe de Britse tennisspeelster Heather Watson de sportindustrie verandert

Door een recente nederlaag in ronde één van Australian Open toe te dichten aan ‘girl stuff’ maakt Watson een boel (lovende) tongen los.

Hoe de Britse tennisspeelster Heather Watson de sportindustrie verandert

Door een recente nederlaag in ronde één van de Australian Open toe te dichten aan ‘girl stuff’, maakt Watson een boel (lovende) tongen los.

Want wat zou het nou helemaal: elke vrouw is eens per maand ongesteld. Ook vrouwelijke topsporters. Je hoort ze er nauwelijks tot nooit over. Tot Heather Watson in ronde één van de Australian Open haar meerdere moet erkennen in Tsvetana Pironkova en ze de BBC na afloop informeert dat ze bepaald geen energie heeft en erg duizelig is. ‘I think it’s just one of these things that I have, girl things. It just happens,’ voegt ze daaraan toe – waarop het internet aan het speculeren en bejubelen slaat.

Voormalig toptennisspeelster Martina Navrátilová onderschrijft de ervaringen van Watson en vertelt de BBC dat er een taboe rust op deze maandelijkse vrouwenlasten. ‘You don’t want to use it as an excuse, but it can affect some players in a big way,’ zegt ze in datzelfde interview.

Britse hardloper Jessica Judd vertelt de BBC dat haar uitslagen met vijftien seconden kunnen verschillen, afhankelijk van het stadium van haar cyclus: ‘It’s scary that it can affect you so much because it is the difference between first and last.’ Dat gezegd hebbende: Paula Radcliffe brak in 2002 een wereldrecord tijdens de Chicago Marathon, net toen ze aan het menstrueren sloeg. Het ligt er dus maar net aan.

Punt is: het blijft een lastig onderwerp, vooral omdat vrouwen vandaag de dag in de huid van superhelden dienen te kruipen. En juist zo hard op weg zijn te bewijzen dat ze heus niet ‘zwakker’ zijn dan mannen. De Engelse Marie Claire stipt terecht aan dat een open discussie welkom is – zeker met een tennistoernooi als Wimbledon, waar iedereen verplicht in het wit gekleed moet, en waar er maar één toiletpauze per set is toegestaan.

De opmars van het nieuwe feminisme >

Fotografie: Florian Eisele/AELTC