De carrièrelessen van topvrouw Gerdi Verbeet

Een zevental gouden carrièretips van Gerdi Verbeet, om ter harte te nemen.

De carrièrelessen van topvrouw Gerdi Verbeet

OM TER HARTE TE NEMEN.

Met haar indrukwekkende staat van dienst heeft mevrouw Verbeet flink wat in de Nederlandse melk te brokkelen – momenteel bekleedt ze welgeteld veertien (!) functies die zich uitstrekken van voorzitten tot toezichthouden, van spreken tot adviseren en presenteren. Een zevental gouden carrièretips van deze topvrouw.

1/ Ken jezelfDus: weet waar je goed in bent en onderschat jezelf niet. Vrouwen zijn over het algemeen te bescheiden. Dat hoeft echt niet. Heb zelfkennis, en als je dat niet of nauwelijks hebt: overweeg ’ns een 360 graden feedbackonderzoek te ondergaan, om je sterke en minder sterke kanten te laten onderzoeken. Je omgeving wordt dan gevraagd hoe je functioneert. Wees daar benieuwd naar – niet onzeker, maar benieuwd.

2/ Laat je niet persoonlijk rakenVoor vrouwen die carrière willen maken: laat je niet persoonlijk raken. Bij kritiek of tegenwerking is het goed te bedenken dat iemand niet tegen jou is, maar gewoon voor zichzelf. Zie die nuance, dat maakt het veel makkelijker om kritiek en tegenwerking te bezigen. Mensen zitten je niet bewust dwars, ze zijn enkel bezig zichzelf vooruit te helpen. Reageer bij kritiek niet defensief maar nieuwsgierig. Wellicht leer je er iets van. En soms heeft de ander gewoon gelijk, daar is niets mis mee.

3/ Een vliegtuig stijgt ook op met zijn neus in de windAls je voelt dat je flinke tegenwind hebt, mensen je massaal tegenwerken, heb je waarschijnlijk iets essentieels te pakken – en ben je dus op de goede weg. Ter illustratie: je wilt een belangrijke positie in het bedrijf waar je werkt en merkt dat je wordt gedwarsboomd. Vaak duidt dat erop dat je een belangrijke kandidaat bent waarvan anderen denken: verdraaid ik wil dat ook, ik wil ook die functie, we gaan die mevrouw een kopje kleiner maken. Op die momenten moet je niet in je schulp kruipen, maar de tegenwind trotseren, net als een opstijgend vliegtuig.

4/ PingpongenAls er iets misgaat, wat heus iedereen overkomt, hebben vrouwen nog weleens de neiging om daarin te blijven hangen. Nu is het bij tafeltennis zo dat je je steeds moet voorbereiden op de volgende slag en je het niet kunt permitteren in een slag te blijven hangen, want dan mis je ook de volgende. Dus, vandaar pingpongen. Hou op met altijd te willen onderzoeken waarom iets is misgelopen, doe dat niet, dat kan altijd nog. Ga liever door naar de volgende slag. Mijn secretaresse en ik zeiden altijd pingpong tegen elkaar als we ergens in bleven hangen.

5/ Wees vriendelijkVoor de mensen met wie je samenwerkt, voor je omgeving, je assistent, je secretaresse. Wees vriendelijk. En vraag hulp. Dat leerde ik van mijn partner en het is een wijze les gebleken. Mensen zijn doorgaans hartstikke bereid je te helpen, vraag er dus om. Laat anderen je meedragen in je functioneren. Dat is een kracht, geen zwakte. Daarbij: mensen vinden het leuk hun ervaring en kennis te delen. Tot slot: vergeet niet te bedanken en deel je succes. Zonder anderen krijg je het nooit voor elkaar. Je hebt de hulp nodig van een goede voorlichter of secretaresse als je carrière wilt maken.

6/ Tot slotVan mijn moeder leerde ik dat je het stuur van je eigen leven in de hand moet hebben, en houden.

7/ Nu echt tot slotZorg dat mensen op je kunnen rekenen, en dat je te allen tijde waarmaakt wat je hebt beloofd. Als je dat doet – en daarin standvastig bent en kwaliteit levert –, zul je merken dat je niet vaak meer hoeft te solliciteren, maar mensen je komen hálen. Dat voorrecht heb ik altijd wel gehad.

Gerdi Verbeet spreekt ook op de Marie Claire @Work Lifestyle Experience! Check deze website voor meer informatie en tickets >

gerdiverbeet.nl

Fotografie: Margriet Tielemans