Saar’s Soulkitchen: happy food

Vandaag kook ik net een beetje anders. Denk: wat ligt er nog in je koelkast en wat voor heerlijks kun je daarvan maken?

Guilty pleasures genoeg deze vrijdag, maar geïnspireerd door de duurzame food-missie van collega Jonna, kook ik vandaag net een beetje anders. Denk: wat ligt er nog in je koelkast en wat voor heerlijks kun je daarvan maken?

Alles moet op

Minder eten weggooien: ik wil het, bedenk ik na het lezen van Jonna’s blog over dumpsterdiven. Alles moet op dus, en daarvoor heb ik zo mijn methodes. Niet zo hardcore, wel heerlijk – je moet klein en vooral lekker beginnen, vind ik. En terwijl ik de koelkast check op bruikbare ingrediënten, komen er ineens allerlei culinaire ideeën naar boven.

Kipfantasie

Verrek, ik heb nog filet van kippendijen liggen. Als ik daar nou gehakt van draai met die drie bosuitjes en dat stukje gember? Het wordt een beetje Aziatisch. Met wat oestersaus, knoflook en een half bosje overgebleven koriander ga ik er hamburgers van maken. Nu al trek! Het enige wat ik nog hoef te kopen zijn de broodjes om ze op te leggen.

Met echte patatten

Om extra punten te scoren, maak ik er ook nog een portie van mijn echte patatten bij. Past perfect in de fusion keuken, én ik ben duurzaam goed bezig, want die aardappels moesten ook een keer op. Op de burgers komt chilisaus in plaats van ketchup (vooruit, ook een dot mayonaise) en ernaast serveer ik een komkommersalade met sojasaus, sesamzaadjes en rode peper. Lekker! En: alles gaat op, dus ik hoef niets weg te gooien.

Saar's Soulkitchen - happy food

Fusion kipburgers maak je zo

Nodig voor vier:
ca. 500 g kippendijfilet • 1 eidooier • 3 bosuitjes, fijngesneden • stukje gember van ± 2×2 cm, fijngehakt • klein teentje knoflook, fijngehakt • handje verse koriander, gehakt • flinke eetlepel oestersaus •peper, zout • ± een half kopje panko (Japans paneermeel van broodkruim) • 4 knapperige witte broodjes • 1 tomaat in plakken • paar blaadjes romaine sla • chilisaus • plantaardige olie om in te bakken

Snijd de kippendijfilets in grove stukken en maal ze in de keukenmachine fijn. Doe de kip in een grote schaal en meng met eidooier, bosuitjes, gember, knoflook, koriander, oestersaus, peper en weinig zout (de oestersaus is ook al zout). Vorm 4 à 5 burgers van het gekruide kipgehakt – eentje extra voor hongerige gasten. Het klopt dat de burgers nu nog wat slap zijn, dus om te voorkomen dat ze straks uit elkaar vallen, haal je ze door de panko en laat je ze op een plank onder vershoudfolie minimaal een uur in de koelkast opstijven. Laat in een koekenpan met anti-aanbaklaag zo’n 3 eetlepels olie heet worden en bak de burgers ongeveer 8 minuten, terwijl je ze af en toe omkeert. Tip: snijd er voor het opdien even één in om te checken of de kip door en door gaar is. Leg de burgers op de broodjes en garneer met tomaat, knapperige romaine sla en chilisaus.

Lees ook: echte patatten maak je zo >

Saar's Soulkitchen - happy foodKun je geen genoeg krijgen van de lekkerste guilty pleasure recepten van Saar? Check dan ook snel hoe je bananenbrood of  pasta met gehaktballetjes maakt. 

Fotografie: Daniëlle Lambinon

Laatste nieuws