Saar’s soulkitchen: spaghetti & cadeaus

Deze week legt eindredacteur Saar uit hoe je de meest overheerlijke pasta met gehaktballetjes maakt.

Saar’s soulkitchen: spaghetti & cadeaus

Elke week trek ik een van mijn lekkerste (guilty pleasure) recepten voor je uit de kast. En ik zit in een flow na al het dichten en cadeaus inpakken, dus een goeie spaghetti kan er ook nog wel bij.

Ik zat te denken wat ik je moest schenken… Of eh, graag zie ik al mijn knullen ’s avonds lekker smullen… Ben je ook nog steeds niet klaar met je sinterklaasgedicht? Ik weet het goed gemaakt: als jij nog even doorgaat met rijmen, verzin ik wat je vanavond gaat eten.

All-time classic

Omdat je goeie gerechten moet delen, maak ik vandaag een van mijn all-time family classics. Mijn moeder knipte vroeger soms recepten uit de krant. Vaak gerechten waar mijn zusje en ik niet op zaten te wachten – ik herinner me iets met keiharde maar o zo biologisch verantwoorde gierst. Maar soms ook waren het zulke voltreffers dat ze nu, jaren later, bij ons vaste repertoire horen. Pasta met gehaktballetjes is er zo een. Spaghetti met een rijke tomatensaus en miniballetjes kalfsgehakt, die fantastisch smeuïg zijn dankzij toevoeging van pecorino (Italiaanse schapenkaas).

Recept kwijt

Het verkreukelde knipsel met het echte recept is allang kwijt en deels vergeten, maar hieronder lees je hoe wij hem thuis maken. Koolhydraten galore, maar wat geeft dat op sinterklaasavond. Neem je als toetje lekker ook nog een banketletter.

Pasta met gehaktballetjes maak je zo

Nodig voor ruim zes personen:1 kilo kalfsgehakt (hebben ze niet bij Albert Heijn, maar wel bij de slager) • 400 g pecorino, geraspt • bosje verse basilicum, fijngesneden • 3 blikken gepelde tomaten, fijngesneden • ca. 3 grote uien, fijngehakt • milde olijfolie • 2 eieren • peper & zout • 500 à 600 gram spaghetti

Doe het gehakt in een grote kom en meng het met ongeveer een kwart van de gehakte uien, de eieren, driekwart van de kaas, de helft van de basilicum en wat peper en zout. Zet een grote braadpan op middelhoog vuur, laat hierin ongeveer 3 eetlepels olijfolie heet worden en fruit zachtjes de rest van de uien (ze mogen niet bruin worden). Als de uitjes zacht zijn, voeg dan de gepelde tomaten toe en doe er naar smaak peper en een beetje zout bij – straks gaat er nog kaas door, dus je saus mag nu zeker niet te zout zijn. Draai nu balletjes van het gehaktmengsel, ongeveer ter grootte van een walnoot. Als de saus begint te pruttelen, zet het vuur dan laag en voeg een voor een de balletjes toe. Let op: roer af en toe zachtjes met een houten lepel vanaf de kant van de pan, zodat de balletjes niet stukgaan. Zet nu een grote pan water met zout op voor de spaghetti.

Doe de spaghetti in de pan, houd de kooktijd voor al dente pasta aan, en roer ongeveer 3 minuten voordat de pasta klaar is de rest van de pecorino door de saus. Roer vlak voor je de pasta gaat afgieten de ander helft van de basilicum door de saus en je kunt aan tafel. Lekker met groene sla en rode wijn.

Lees ook: zo maak je bananenbrood >

Fotografie: Daniëlle Lambinon