Dionne’s beautydagboek: zo beïnvloed je zakenrelaties met jouw parfum

Parfum kiezen, altijd lastig, maar wel zo belangrijk. Beautyredacteur Dionne vroeg expert Tanja Schell hoe je zakenrelaties verbetert met het juiste p

Dionne’s beautydagboek: zo beïnvloed je zakenrelaties met jouw parfum

Nog even en dan ligt het januarinummer van Marie Claire alweer in de winkels. Daarin schreef ik een verhaal over hoe geuren je mood kunnen veranderen. Maar: kun je met geuren ook de mood van een ander beïnvloeden?

Het is misschien een beetje berekenend, maar wat als je door het sprayen van de juiste geur die salarisverhoging er wél doorheen krijgt? Ik stelde de vraag aan Tanja Schell, geurarchitect en oprichtster van Geurlab (en haar blog The Noble Nose!).

Zo beïnvloed je volgens Tanja een zakelijk gesprek:

  • Vraag je eerst het volgende af: is het van belang om je onafhankelijkheid en deskundigheid te benadrukken, of wil je juist aan de ‘relatie’ *wink, wink* bouwen?
  • Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die bloemenparfums dragen jonger worden geschat. Dus wil je jong en fris overkomen? Ga dan voor bloemengeuren als J’adore van Dior, Daisy van Marc Jacobs of La Tulipe van Byredo.
  • Is je (mannelijke) baas gevoelig voor verleiding? Weelderige bloemenparfums met een warm en kruidig akkoord accentueren niet alleen je vrouwelijkheid, maar ook je sensualiteit. Grrr…. go get ‘em tiger! Een snufje van de volgende geuren doet volgens Tanja de truc: Flower by Kenzo, L’Instant de Guerlain, Ange ou Démon van Givenchy, Dior Addict van Dior, Flowerbomb van Victor & Rolf en Lipstick Rose van Frederic Malle.Disclaimer! Tanja raadt deze geuren af als je in de zakelijke dienstverlening of gastvrijheidsindustrie werkt. Ze zijn nogal, tja, …zwoel. Voel je ’m?
  • Is het belangrijk om als ‘one of the guys’ gezien te worden, maar word je nog steeds niet uitgenodigd voor de maandelijkse sigarenclub? Ga volgens Tanja dan voor een fris parfum met houtige, kruidige accenten. “Dit straalt energie en daadkracht uit”, legt ze uit. Vaak zijn dit parfums die zowel door mannen als vrouwen worden gedragen. Bijvoorbeeld: Eau d’Orange Verte van Hermès, Eau d’Hadrien van Annick Goutal of She Wood van Dsquared2.
  • Wil je je klassieke, karaktervolle uitstraling en autonomie benadrukken? Ga dan voor een zogeheten chypre geur. Deze geurenfamilie heeft een kruidig hart met een groen element en bloemenakkoord. Goede voorbeelden hiervan zijn volgens Tanja Bottega Veneta van Bottega Veneta, Agent Provocateur Eau de Parfum van Agent Provocateur en Lady Vengeance van Juliette Has a Gun.

 Tot slot geeft Tanja nog wat extra tips:

“Realiseer je dat grote succesnummers als Coco Mademoiselle of J’adore door duizenden vrouwen worden gebruikt. De kans is daardoor groot dat je hetzelfde ruikt als je collega of zakenrelatie. Ga dus op zoek naar je eigen geuridentiteit en loop ook eens een parfumerie binnen met een assortiment aan nichemerken, zoals Skins Cosmetics of Parfumaria. Wees verder voorzichtig met parfum in een zakelijke context. Gebruik vooral niet te veel: vaak roept dit onbewust afkeer op.”

Nu ben ik heel benieuwd. Wat is jouw favoriete parfum en welke reacties brengt het teweeg? Laat het me weten op onze Facebookpagina.

Lees ook: zo word je de beste versie van jezelf >

Fotografie: Daniëlle Lambinon en Anne Timmer