Van overproductie naar fraaie mode-items

Duurzaam nieuwe mode-items produceren én tegelijkertijd vrouwen helpen een nieuw vak te leren. Dat is het initiatief van de i-did_slow fashion_movemen

Van overproductie naar fraaie mode-items

Duurzaam nieuwe mode-items produceren én tegelijkertijd vrouwen helpen een nieuw vak te leren. Dat is het steeds populairder wordende initiatief van de i-did_slow fashion_movement.

In het naaiatelier van i-did in Utrecht staat de productie van slow-fashion centraal. De restanten van grote modelabels worden hier als basis gebruikt voor nieuwe kleding en accessoires. Deze nieuwe producten worden allemaal gemaakt door ‘vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Zij krijgen zo een vakopleiding tot naaister, terwijl ze hun uitkering nog even mogen houden. De gemaakte items worden daarna opnieuw verkocht door het modelabel: een win-win situatie dus.

Het idee

Het bedrijf i-did ontstond als beweging tegen fast fashion. Restpartijen van kledingketens eindigen vaak bij het grofvuil, dat is zonde én onnodig volgens i-did. Onder het motto “Why join the army if you can be a pirate” – dat bij het bedrijf in de gang hangt – laten ze zien dat kleding prima hergebruikt kan worden.

Het duurzame initiatief krijgt steeds meer aandacht van grote kledingketens. Zo werkte i-did onder andere al samen met Claudia Sträter, GSUS, en Sissy-Boy. Ook ging het bedrijf onlangs een samenwerking aan met de webwinkel Wehkamp.nl, waarvoor ze een aantal fraaie tassen creëerden uit de overproductie van Wehkamp.

Inspiratie

Mireille Geijsen is de oprichtster van i-did. Samen met haar partner Michiel Dekkers stort ze zich vol passie op het helpen van anderen. Haar grootste inspiratie? Nobelprijswinnares Malala Yousafzai. “Haar pleidooi voor het recht op onderwijs voor meisjes is precies waar i-did ook voor staat. Zij begint echter bij de jeugd, wij helpen juist volwassen vrouwen door middel van een opleiding en werkervaring”, vertelt ze.

Wij zijn al fan van alle fraaie mode-items die de werknemers van i-did redesignden. Benieuwd? Bekijk alle gemaakte producten hier.

Meer informatie over i-did vind je op de website.

Fotografie: Christiaan Krop