Feminist.
Een woord dat veel te veel gebruikt wordt, met veel te weinig betekenis. Dat is in ieder geval hoe het Amerikaanse magazine TIME het ziet. En daarom pleit het tijdschrift ervoor het woord te verbannen.
TIME houdt elk jaar een verkiezing om irritante en ergerlijke woorden uit dat jaar te verbannen. Deze verkiezing gaat middels een poll en is vooral ludiek bedoeld. Normaal is er dan ook weinig ophef over, maar dat ligt dit jaar anders. Want wat doet het woord feminist in godsnaam tussen woorden als om nom nom nom (veelgebruikte uitspraak om lekker eten aan te duiden) en bae (ander woord voor vriend, vriendin of partner)? Niets, volgens veel social media gebruikers.
TIMEs visie
Volgens TIME betekent het bannen van het woord feminist niet dat je tegen het feminisme zelf bent. Je bent slechts tegen het feit dat elke vrouwelijke celebrity het woord tegenwoordig in het rond slingert en zichzelf graag met deze titel bekroond (denk maar aan Emma Watson, Beyoncé en Taylor Swift).
Dus omdat celebs het feminisme massaal steunen, moeten we het hele woord maar bannen? Dat lijkt de visie van TIME. Wij vragen ons echter af wat er mis is met Taylor Swift, die een 12-jarig meisje leert meer zelfvertrouwen te hebben. Of Emma Watson, die mannen vertelt dat feminisme óók hun probleem is. Dit showt juist dat feminisme nog steeds actueel én belangrijk is. Al is het maar omdat gendergelijkheid nog in geen enkel land ter wereld gerealiseerd is volgens het Global Gender Gap Report.
Ondanks alle ophef kun je nog steeds stemmen op het woord dat jij het liefst ziet verdwijnen vanaf 2015 inclusief het woord feminist (dat op dit moment door alle commotie al 46% van de stemmen heeft).
In voorgaande jaren werden de uitspraken OMG, YOLO en twerk al succesvol verbannen.