Saar’s soulkitchen: Troostsnacken

Saar vertelt hoe je de heerlijke hartige snack Canapé Romano (oftewel champignons op toast) maakt.

Lees ook

Elke week trek ik een van mijn lekkerste (guilty pleasure) recepten voor je uit de kast. Maar wat vandaag één brok zoete verleiding had moeten zijn, is plotseling toch een luxe, hartige snack geworden. Hoe dat komt, lees je zo.

Iets met karamel

Zelf in de keuken staan is leuk, maar kookprogramma’s kijken en online dingen over eten volgen is misschien nog wel leuker. Zo kan het komen dat je door een tweet van Huffpost Taste ineens een enorme trek krijgt om salted caramels te maken. Het lijkt een eitje: suiker, zout en room koken, laten opstijven, er stukjes van snijden en die in leuke papiertjes rollen. Alleen wil mijn zelfgekookte karamel maar niet stollen. Jammer, maar de stroperige brij verdwijnt – na een paar likjes proeven – in de vuilnisbak.

Tijd voor comfort food

Enter de luxe, hartige snack. Een stevige portie comfort food die je alle misère van mislukte karamelexperimenten en/of fietsen door plensbuien doet vergeten. Het recept komt van mijn moeder, die het maakte voor mijn vader, die het vroeger altijd bestelde in een chic Italiaans restaurant. Canapé Romano (oftewel champignons op toast) maak je met gebakken paddenstoelen, goeie ham en oude kaas.

Lekker luxe hoor!

Lékker dat dit is! Juist ook als starter van de vrijdagavond. Als je daarna dan nog een simpele soep maakt van alle groente die je nog in de koelkast hebt liggen, heb je een gezond en voedzaam bodempje voor het weekend. Canapé Romano is bovendien echt een gerechtje in de categorie kleine moeite, groots effect, dus je komt er ook heel mooi mee weg wanneer je het als voorgerecht op je driegangen-vriendinnenmenu zet. Om het gevoel van luxe te vergroten, kun je er nog een verhaal bij vertellen over het sprookjesbos waar de bioboer deze champignons heeft geteeld.

hartige snack

Canapé Romano maak je zo

Nodig voor vier:
Ca. anderhalf bakje kastanjechampignons • 4 sneetjes mooi witbrood • 1 kleine ui, gesnipperd • 4 plakken gekookte ham • 4 kleine handjes geraspte oude kaas • 1 eetlepel olijfolie • versgemalen zwarte peper

Zet de oven op grilstand en verwarm hem voor op 200 graden. Snijd de champignons in plakjes en verhit de olie in een koekenpan. Bak de ui en de champignons op hoog vuur tot ze mooi kleuren en het vocht dat eruit komt is verdampt. Snijd de pakken ham in smalle reepjes, bak ze op middelhoog vuur nog een minuutje mee en draai het vuur uit. Beleg de broodjes met het ham/champignonmengsel, strooi er de geraspte kaas over en leg ze op het rooster van de oven onder gril. In 2 à 3 minuten laat je de kaas smelten en de broodjes knapperig roosteren – blijf erbij, want als jouw oven een turboding is, zijn je canapés voor je het weet zwart. Leg elke canapé op een bord, maal er verse peper over en dien op.

Saar 150x150Kun je geen genoeg krijgen van de lekkerste guilty pleasure recepten van Saar? Check dan ook snel hoe je forel met amandelen of een super healthy, kraakverse venkelsalade maakt. 

Fotografie: Daniëlle Lambinon

Laatste nieuws

Zie ook