De carrièrelessen van Neelie Kroes: “bloed, zweet, geen tranen”

Marie Claire sprak Neelie Kroes over haar afscheid als eurocommissaris, haar carrière en het belang van een gezonde dosis zelfvertrouwen voor elke vro

Haar kantoor is inmiddels leeggeruimd en de koffers zijn ingepakt: na tien jaar nam Neelie Kroes afgelopen week afscheid van haar werk als eurocommissaris.

De Nederlandse politica mag met recht spreken van een prachtige carrière. Ze deed het zelfs zo goed in de Europese Commissie, dat ze meerdere jaren op de Forbes-lijst The 100 Most Powerful Women stond. Wij spraken Neelie over haar afscheid als eurocommissaris, haar carrière en het belang van een gezonde dosis zelfvertrouwen voor elke vrouw.

Ik las dat u een derde termijn als eurocommissaris afslaat?
Ik heb twee termijnen achter de rug. Dat is tien jaar. Het is mooi geweest.

Hoe is het om uw werk los te laten?
Dat begint nu pas door te dringen. Eerst was er nog zo veel werk te doen, dat ik er nog niet echt aan kon denken. Nu zijn mijn assistenten de kasten aan het leegruimen en willen ze weten waar ze al mijn spullen moeten laten. Dan wordt het ineens duidelijk: het is bijna voorbij. Maar voorlopig blijf ik gewoon in Brussel wonen en kijk ik hier wat ik ga doen.

Wanneer twijfelde u voor het laatst aan uzelf?
Ik twijfel wel eens, maar niet aan mezelf. En wanneer ik twijfel – dus niet helemaal zeker ben over een besluit dat ik moet nemen – zoek ik anderen op en vraag ik naar hun meningen. Het voordeel is dat ik een geweldig, intelligent team heb waar ik heerlijk mee kan sparren.

Een grote sprong die u op carrièregebied waagde?
Dat was tien jaar geleden, toen ik ja zei op de vraag van de regering of ik mezelf kandidaat wilde stellen voor de Europese Commissie. Dat was een flinke beslissing, omdat ik een hele interessante baan had en bovendien al 64 was. Ik heb er wel een nachtje over moeten slapen, maar vond het zo uitdagend dat ik het gewoon heb gedaan. Ook al moest ik alles loslaten en helemaal opnieuw beginnen in Brussel.

Nooit gedacht: dit durf of kan ik niet?
Nee. Ik zeg altijd: ‘bloed, zweet, geen tranen’. Het is hard werken, maar ook heel fascinerend om in het hart van de Europese besluitvorming te zitten.

Wat was voor u de laatste keer dat de soep niet zo heet werd gegeten als dat-ie werd opgediend?
Dat was recentelijk, toen ik informatie kreeg waar ik eigenlijk over dacht: ‘potverdikkeme dat kan en mag helemaal niet’. De eerste rapportage bleek toen te zwart-wit en met meer informatie kreeg ik daarna het gevoel dat het toch genuanceerder lag. Die soep was toen minder heet en de oplossing makkelijker dan gedacht.

De laatste keer dat u trots was op uzelf?
Gisteravond! Ik had alle leden van mijn huidige en vorige kabinet uitgenodigd bij mij thuis. Dat was zo warm en hecht, mensen waren helemaal uit Frankrijk en Londen gekomen, waar ze inmiddels een baan hebben. Ik ben trots dat het zo’n hechte familie is geworden door de jaren heen. Je doet het uiteindelijk samen en daarmee begeester je elkaar.

In het Marie Claire novembernummer schrijven wij over het nieuwe boek The Confidence Code, dat vrouwen stimuleert zelfverzekerd te zijn. Wat vindt u van een boek over zelfvertrouwen voor vrouwen?
Ik ben er erg voor om vrouwen te pushen meer zelfvertrouwen te krijgen. Want als je geen vertrouwen in jezelf hebt, hoe kun je dan verwachten dat anderen wel vertrouwen in je hebben? Ik begin altijd met te zeggen: natuurlijk! Ik kan dat, ik wil dat. Het is helemaal niet erg om een keer op je gezicht te gaan, daar leer je ontzettend van. Fouten hebben een functie en daar moet je niet door uit het veld geslagen raken.

Altijd al behept geweest met gezond zelfvertrouwen of door schade en schande geleerd?
Ik wist altijd dat als ik ergens voor ging, ik wel zelfvertrouwen moest hebben. Zo niet, dan straal je dat uit en ruiken anderen dat ook. Het heeft niet eens zozeer te maken met welke functie je beoefend, het heeft met alles te maken. Geloof in jezelf. Je bent het waard. Ga ervoor.

Nog een laatste advies?
Neem risico’s. Wees niet bang om onderuit te gaan, daar leer je alleen maar van. Als je geen risico’s neemt heb je de lat eigenlijk al te laag liggen.

Meer lezen over zelfvertrouwen? Haal dan snel het Marie Claire novembernummer in huis, waar je in het artikel ‘Meer durf in je donder’ allerlei tips en tricks vindt om je zelfvertrouwen een flinke boost te geven.

Teskt: Tara Vierbergen
Foto: Europese Commissie

Laatste nieuws