Het jaarlijkse Global Gender Gap rapport van het World Economic Forum is weer gepubliceerd. En wat blijkt? Nederland scoort slechter dan vorig jaar op het gebied van gelijkheid tussen man en vrouw. Oeps!
Nederland prijkt als veertiende op de ranglijst, één plekje lager dan in 2013. Traditiegetrouw moeten we opnieuw vooral Scandinavische landen voor ons laten, maar ook Nicaragua en Rwanda scoren verrassend hoger.
Wat doen we goed?
Onderwijs. Meisjes hebben in Nederland dezelfde kans op scholing, of het nou om basis- of hoger onderwijs gaat.We scoren hier de maximale 1, wat betekent dat er geen verschil meer bestaat tussen de kansen voor jongens en meisjes op dit gebied. In deze categorie scoort echter niet alleen Nederland goed, 24 andere landen wisten dezelfde, maximale score te halen.
Wat gaat er mis?
Waar komt die magere veertiende plek dan vandaan? Die hebben we vooral te danken aan de economische ongelijkheid in ons land. Want hoewel vrouwen inmiddels hoger opgeleid zijn dan mannen (yes!), wordt nog maar 29 procent van de topposities bezet door vrouwen. Ook krijgen we nog steeds ongeveer 23 (!) procent minder betaald dan onze mannelijke collegas voor dezelfde taken. Ook belangrijk: Nederland heeft nog nóóit een vrouwelijke premier gehad.
Toch kan het allemaal nog een stuk slechter. Zo moeten de Françaises het doen met slechts de helft van wat de man verdient en de Italiaanse vrouw met zelfs nóg iets minder (48%). Het enige land waar vrouwen méér verdienen? Denemarken. Wij zijn al onderweg.