Jonna Works The News: Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? (3 snelle trucs)

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen, zodat je groeit in je werk? Marie Claire's Jonna ter Veer testte drie snelle trucs en was blij verrast door het resu

Jonna Works The News: Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? (3 snelle trucs)

Jonna ter Veer is reportageredacteur bij Marie Claire. Deze week vertelt ze over hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen door hele simpele trucs, zoals: "Verlaat je comfortzone. Alles wat je eng vindt, maar tóch doet versterkt je zelfvertrouwen."

Wat hebben sterke vrouwen met elkaar gemeen? Houd je vast, het antwoord zal je verbazen:Een gebrek aan zelfvertrouwen.Jawel, je leest het goed. Een gebrek aan.

Ik heb het hier niet alleen over sterke vrouwen, zoals mijn (of jouw) moeder, maar juist ook over die ladies aan de top van wie je nooit zou vermoeden dat ze onzeker zijn. Anders waren ze toch niet zo ver gekomen toch?Hillary Clinton – net First Lady-áf, durfde in 2000 niet mee te doen met de Senaatsverkiezingen omdat ze bang was om te verliezen en dus, voor de ogen van miljoenen mensen, te falen. Angela Merkel, die de lijst Most Powerful Women in the World aanvoert, is voor elke meeting weer bang afgerekend te worden op haar dossierkennis, dus bereidt ze zich tot in het extreme voor.Dat las ik allemaal in het boek ‘The Confidence Code’, van de Amerikaanse schrijvers Katty Kay en Claire Shipman. Het boek was aanleiding voor het verhaal ‘Meer durf in je donder’ (nu in Marie Claire). Want dit gebrek aan zelfvertrouwen houdt je tegen, zowel in je werk als de liefde, om ferme stappen te zetten en te groeien.

Als ik een artikel schrijf, moet dit doorgaans redelijk snel af zijn. Het liefst gisteren. Ik vroeg me dan ook af of en hoe de lessen uit het boek ‘The Confidence Code’ bij mij zouden beklijven. Want erover schrijven is één ding, ernaar handelen is een tweede.

Ik zal je een paar lessen verklappen:

De afgelopen weken staken deze lessen als duveltjes de kop op.Zo woonde ik vorige week een speech bij van de grote baas van Sanoma - de uitgeverij waar Marie Claire onder valt. Hij somde zijn leven in het kort op ‘2 huizen, een Porsche, maar ook een extreem verantwoordelijke zware baan’ en vroeg daarna aan de zaal: ‘Wie van jullie zou mijn opvolger willen worden?’

Ik keek om me heen en zag de jongen naast mij, een ambitieuze 20-something, driftig met zijn wijsvinger naar het plafond reiken. Sowieso staken vooral mannen hun hand op, en voor ik het wist ging mijn hand ook de lucht in. In eerste instantie om het vrouwen-quotum op te krikken, maar ook omdat ik me door het boek realiseerde dat je niet eerst alle boxjes in je hoofd hoeft af te vinken ‘wil ik dit wel/kan ik dit wel/kom ik niet arrogant over nu? Gewoon doen, een signaal afgeven en wel zien waar het je brengt. Ik voelde me enkele seconden geweldig dapper (I did it!), maar verder bracht het universum me niet verder. Zodat ik buiten, waar ik bijna tegen Ruud Gullit opbotste, ineens dacht: heb ik de vraag wel goed verstaan? Was het niet: wie van jullie wil Estelle’s opvolger worden?

Om de rest van mijn week samen te vatten: ik heb me aangemeld voor een project binnen het bedrijf waar ik nul kennis van heb * Jonna has left her comfort zone, I repeat…*. Bij de eerste meeting van dat project stelde ik me niet alleen voor met mijn naam, maar benoemde ik ook gelijk mijn toegevoegde waarde (OMG!). Waarop ik de rest zag knikken en de personen na mij deze introductie overnamen, zodat we in korte tijd met elkaar in kaart hadden gebracht wie waar goed in was. En de werkverdeling veel makkelijker verliep. Vroeger zou ik dat ‘opscheppen’ hebben genoemd, nu noem ik het ‘efficiënt’.

Het zijn babystapjes, dat weet ik heus. En toch schijnt alles daarmee te beginnen. Van een nieuwe wending in je leven tot een landing op de maan.‘Confidence is the stuff that turns thoughts into action’.

Ik ben heel benieuwd wat jij doet om in je dagelijkse leven meer zelfvertrouwen te krijgen. Wat is jouw ultieme confidence tip? Laat het me weten via onze Facebookpagina.

Meer over zelfvertrouwen? In het novembernummer vind je het hele verhaal van Jonna, inclusief tips van powervrouwen Femke Halsema en Annemarie van Gaal.

Jonna een berichtje sturen kan via Twitter: @jonnaveer of Facebook.

Fotografie: Daniëlle Lambinon