Elke week trek ik een van mijn (guilty pleasure) recepten voor je uit de kast. En de R zit in de maand, dus jij mag raden wat ik dit weekend in mijn keukentje bekokstoof. Mosselen. Aan dit recept heb ik heerlijke vakantieherinneringen.
Mosselfeest
Mosselen, je kunt ze koken, bakken stomen vast ook rauw consumeren maar hoe ik ze ooit in een Frans familierestaurant heb gegeten, zijn ze om voor te smelten zo lekker. Mijn verrukkelijke recept komt uit een klein Frans provinciestadje omringd door groene heuvels en romantische slingerweggetjes. Op zich geen bijster bijzondere locatie, dus je snapt hoe groot de verrassing was toen die fantastische mosselen ter tafel kwamen. Mooie kleine schelpjes, diep oranje van kleur en die smáák Ik wist niet hoe snel ik onze Franse gastvrouw naar het recept moest vragen.
Geheim ingrediënt
De clou zit m in het heel zachtjes, in royaal roomboter, bakken van fijngesneden sjalotjes en knoflook. En tijm: hét geheime ingrediënt dat straks zorgt voor een zeer aangename smaakexplosie. Dan komt er nog room bij en witte wijn en uiteindelijk natuurlijk de mosselen zelf. Ik serveer ze met knapperig stokbrood en een groene salade. En ach ja, omdat niet al mijn mannen thuis staan te springen bij wat ik vandaag kook, maak ik er ook nog een portie van mijn beroemde echte patatten bij het is tenslotte vrijdag. Heerlijk en vandaag eten we lekker met onze handen.
Franse mosselen maak je zo
Nodig voor twee: zak van 2 kilo mosselen 5 sjalotjes, fijngesneden anderhalf teentje knoflook, fijngehakt 50 à 60 gram roomboter 1 volle theelepel (gedroogde) tijm 2 glazen droge witte wijn klein bekertje slagroom peper
Was de mosselen en gooi de schelpen die open zijn weg. Laat de boter in een braadpannetje smelten en bak hierin op laag vuur de sjalotjes, knoflook en tijm tot ze zacht zijn, dit duurt 15 à 20 minuten. Voeg slagroom, een half glas witte wijn en naar smaak peper toe en haal het pannetje van het vuur. Kook de mosselen met de rest van de witte wijn in een grote pan op hoog vuur. Zodra het kookvocht begint te bruisen de pan goed omschudden en doe dit nog 2 à 3 wanneer het opnieuw begint te bruisen. Als na 6 à 8 minuten alle mosselen open zijn, het vocht afgieten en de sjalotjes met tijm en room eroverheen gieten. Nog een keer goed omschudden en het feest kan beginnen.
Fotografie: Daniëlle Lambinon