Dit moet je zelf ervaren: blind door Amsterdam

Hoe het is om blind door Amsterdam te gaan? Marie Claire ging mee met CtheCity en kreeg een rondleiding in een pikdonker nagebouwd Amsterdam. Tof uitj

Lees ook

Omdat je je vast ooit hebt afgevraagd hoe het is om blind te zijn. En je dit nu echt kunt ervaren bij CtheCity in een pikdonker nagebouwd stukje Amsterdam. De rondleiding krijg je van een blinde gids én je hebt een eigen blindenstok.

Bij CtheCity kun je een rondleiding krijgen van een blinde gids door Amsterdam. Let wel: jij gaat ook blind door Amsterdam! Niet het echte Amsterdam hoor – in een voormalige garage aan de Amstel zijn stukjes van de stad nagebouwd.
Je krijgt geen blinddoek om. Elke streepje licht is hermetisch afgedicht. Die donkerte is best een bizarre ervaring en wij moesten dan ook even kalmeren (adem in adem uit), want het doet iets met je als je ineens een zintuig mist.

Blind met wandelstok

In groepjes en onder leiding van een blinde gids krijg je opdrachten en uitdagingen. Zoals: steek de straat over. Eitje als je kunt zien, geen makkie zonder ogen. Tiktik doet je wandelstok, net zolang tot je het voetgangersstoplicht hebt gevonden en beseft hoe fijn die tikker is, want je weet: snelle tikjes betekent oversteken. Moet je niet vergeten de stoeprand af te stappen en/of per ongeluk tegen een te laat gestopte auto botsen. (Auw!)
Onze gids kreeg tijdens de oversteek behoorlijk wat tikken met de stok tegen zijn schenen, wat hij wel gewend is van de bezoekers, zei hij. Enigszins een geruststelling.

Vind blind de toog

De ruimtes lopen in elkaar over en elk heeft een ander thema, sfeer en geur. Zo dronken we een biertje (alcoholvrij) in een echt Jordanees café. Hiervoor moesten we echter wel eerst een barkruk aan de toog weten te vinden. Nog geen sinecure, want voor je het weet vlei je neder op de eerste barkruk die je voelt en blijkt dat je midden in het café zit. Iets wat blinde mensen ook overkomt.

Help! Zintuig missen

Na een uur zat onze rondleiding erop. Het ongemak van niet kunnen zien verdween langzaamaan. Het respect voor blinde mensen groeide. Nooit eerder beseften we wat het met je doet om een zintuig te missen, maar ook hoe snel je leert je andere zintuigen als tast en gehoor aan te scherpen. Vreemd was het om weer daglicht te zien. Dat doet na al die donkerte pijn aan je ogen.

Zelf ervaren blind te zijn?

Ook doen, als uitstapje, bedrijfsuitje of vrijgezellenuitje? Meld je aan via CtheCity
CtheCity is het ‘zusje’ van Ctaste, het aangrenzende restaurant gerund door blinden. Beide initiatieven hebben als doel blinden aan een baan te helpen en mensen meer begrip en kennis bij te brengen over blind zijn.

Tekst: Jonna ter Veer

Foto: Daniëlle Lambinon

Laatste nieuws

Zie ook