Saar’s soulkitchen: dit wil ik elke dag wel eten, wat jij?

Patat: één van de lekkere dingen die je af en toe gewoon nodig hebt. En met dit simpele recept maak je ze lekker zelf. Smaakvol én gezond!

Lees ook

Even voorstellen: Saar, uw eindredacteur. Vanaf nu trek ik elke week een van de lekkerste (guilty pleasure) recepten voor je uit de kast. Want genieten is goed voor je – en het is vrijdag, dus we hebben ’t verdiend. Over een goeie voor deze eerste hoefde ik maar 1 seconde na te denken.

Patat: met stip op 1 in mijn lijstje lekkere dingen die je af en toe gewoon nodig hebt. Omdat ‘af en toe’ in mijn geval minstens één keer per week betekent, haal ik die patat niet bij Friet van Piet, maar maak ik het zelf. Smaakt eindeloos veel beter én ik sus mijn geweten met het idee dat ik zo toch best gezond bezig ben.

Patat met liefde

En dan bedoel ik dus niet van die dunne Franse dingen die in de verste verte niet naar aardappels smaken en ook geen voorgebakken diepvriesspul. Nee, echte aardappels, mét schil, gesneden in grove parten en dan met de beste olijfolie in een loeihete oven. Het perfecte begin van een weekend,  werkweek en elke andere avond waarop je een stevig gebaar van liefde wilt maken.

Chic snacken

Moeilijk? Nee joh, dan zou ik ze heus niet elke week maken. En als ik nog een pluspunt mag noemen: mijn ervaring is dat je deze frieten ook met een gerust hart op tafel kunt zetten als je indruk wilt maken op je eetclubvriendinnen, schoonmoeder of nieuwe huisgenoot. Echt, geloof mij. Dan serveer je ze met meegepofte teentjes knoflook en takjes rozemarijn en noem je ze voor één keer ‘aardappeltjes uit de oven’. Goeie witte wijn erbij, zo chic kan snacken zijn.

Wat is jouw favoriete frietrecept? Ik ben altijd in voor iets nieuws, dus laat het me weten op onze Facebookpagina.

patat-saar-soulkitchen-2

Echte patatten maak je zo

Nodig voor vier:
1, 5 à 2 kilo iets kruimige, flinke aardappels • ruim  150 ml milde olijfolie om in te bakken • paar takjes verse rozemarijn – zonder kan ook • ’t lekkerste zeezout • echte mayonaise (zelf gemaakt of de citroenvariant van d&L)

Zet een grote pan water op, verwarm de oven voor op 230 graden en leg de bakplaat met daarop een vel bakpapier klaar. Snijd je aardappels (met schil) in dikke wigvormige parten. Als het water kookt, doe je de aardappelparten erbij. Deksel erop en laat ze op hoog vuur snel weer aan de kook komen. Laat de aardappels daarna 4 minuten koken en spreid ze uit op een plank (niet op een kluitje, dan garen ze door de warmte te ver door). Verhit in een grote koekenpan op hoog vuur de olijfolie en doe de aardappels erbij. Schep ze om, zodat elk aardappeltje wordt bedekt met olie en laat ze ca. 3 minuten bakken. Draai het vuur uit, verspreid de aardappels (en eventueel rozemarijn) over de bakplaat en zet ze in het midden van de oven. Na een minuut of 20 kun je nog even de heteluchtfunctie aanzetten – als je oven die heeft – zodat je patatten een extra mooi bruin korstje krijgen. Haal ze 5 minuten later uit de oven. Bestrooien met zeezout, mayonaise erbij en opeten.

Fotografie: Daniëlle Lambinon

Laatste nieuws

Zie ook