Simone’s Modedagboek: Paris Fashion Week

Ik kan het niet ontkennen: mijn baan als fashion director is vaak hysterisch hectisch, maar de Fashion Weeks zijn ábsoluut de kers op de taart.

Lees ook

Ik kan het niet ontkennen: mijn baan als fashion director is vaak hysterisch hectisch, maar de Fashion Weeks zijn ábsoluut de kers op de taart. Na een paar fantastische dagen op de Milaan Fashion Week staat nu Parijs op het programma.

Aangekomen in de stad van de liefde neem ik gelijk mijn eerste – en voorlopig laatste – taxi: naar de fietsverhuur. Zo kan ik op z’n Hollands fietsen van show naar show. Een stuk sneller dan in die eeuwige Parijse files staan. En dat is maar goed ook, want mijn fashionagenda is bomvol de komende dagen. Op de planning staan – natuurlijk – een hoop fashionshows, showroom-meetingsmet diverse merken, koffiedates met collega’s (even een momentje om bij te kletsen)en een hoop ander leuks.

Parijs-Simone-fashion-2
Memorabel fashionafscheid
De afscheidsshow van Jean Paul Gaultier wilde ik uiteraard niet missen. De show begint spectaculair met dansende showgirls op een trap en daarna volgt met zwart-witte kleding een ode aan Chanel. Verschillende thema’s volgen elkaar in rap tempo op, maar het absolute hoogtepunt voor mij is Gaultier’s ode aan de meest invloedrijke dames uit de modewereld. Over de catwalk paraderen lookalikes van Suzy Menkes (Vogue’s international editor), Franca Sozzani (hoofdredacteur Italiaanse Vogue) en Grace Coddington (creative director Vogue U.S.). Een groots modespektakel, maar van Gaultier had ik ook níet anders verwacht.

Parijs-Simone-fashion-3
Avelon & Kenzo
Voor de allereerste keer showt het Nederlandse label Avelon in Parijs. Spannend! De show wordt gehouden op de binnenplaats van de Franse ambassade. Leuk detail: precies op deze plek werd een scène uit de film Intouchables opgenomen. Na de show – die overigens erg mooi was – krijg ik nog een rondleiding.
Voor de show van Kenzo fiets ik op zondagochtend 13 kilometer door Parijs, helemaal naar het 18de arrondissement (halleluja wat een eind). In een gigantische skate-hal in the middle of nowhere showen de modellen een mix & match van outfits met skater-invloeden.
Even later fiets ik voor de show van Céline weer helemaal naar de andere kant van Parijs, dus qua work-out zit het vandaag wel goed.

Parijs-Simone-fashion-4
Expo’s over mode
Tussen alle drukte door ga ik ook nog naar een paar tentoonstellingen. Bij de expo in de Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent hangen prachtige, rauwe zwart-witfoto’s geselecteerd door ontwerper Hedi Slimane. Daarna fiets ik door naar het Palais Galliera voor een prachtige tentoonstelling over jaren-50-mode. Met veel mooie jurken van Dior, die schitteren door subliem handwerk en vakmanschap (alleen jammer dat alle begeleidende kaartjes uitsluitend in ’t Frans zijn).
Als laatste neem ik nog een kijkje bij de kiekjes van fotograaf Peter Lindbergh. Ik ken alle beelden al, maar ben erg onder de indruk doordat ze daar zo levensgroot hangen. Vooral het dubbelportret van Linda Evangelista vind ik beeldschoon (rechtsboven).

Parijs-Simone-fashion-5
Showroom couture
’s Middags breng ik een bezoekje aan de showroom van Dior waar de collectie én de accessoires uit de show staan uitgestald. Pr-dame Janneke geeft tekst en uitleg over de werkelijk briljante collectie. Het vakmanschap en ’t oog voor mooie details spat er net zo van af als in de stukken die ik vanmorgen zag op de jaren-50-expositie. En die prachtige nieuwe zomertassen met kleine bloemetjes: I love them!
In de showroom van Dries Van Noten droom ik weg bij de collectie die is geïnspireerd op a midsummer night’s dream. Ik zie meteen een Marie Claire modeserie in deze sfeer voor me.

Na een drukke week is het dan alweer tijd voor mijn laatste ritje: terug naar de fietsverhuur. Parijs is zoals altijd weer een feestje geweest, en met een hoofd vol inspiratie stap ik in de Thalys naar Amsterdam.

Meer lezen over mijn modeavonturen? Lees ook mijn fashiondagboek van de Milaan Fashion Week.

Simone-modeschoolIn het Marie Claire oktobernummer geeft Simone net als elke maand les in een actueel modethema. Deze maand: leer is een grote trend deze winter, maar waar let je op bij zo’n dure aanschaf en hoe combineer je het? Het nummer ligt nog tot 16 oktober in de winkels.

Laatste nieuws

Zie ook