Het Alkaline-dieet: ken jij ‘m al?

Celebs als Victoria Beckham en Jennifer Anniston zweren erbij: het Alkaline-dieet zou behalve het ideale afslankmiddel ook dé oplossing tegen diverse

Lees ook


Celebs
als Victoria Beckham en Jennifer Anniston zweren erbij: het Alkaline-dieet zou behalve het ideale afslankmiddel ook dé oplossing tegen diverse kwaaltjes en ziektes zijn.

Alkaline wat?
Alkalische (ofwel basische) producten zorgen ervoor dat de pH-waarde van het lichaam gezond blijft. Huh wat? We leggen het je even uit: je pH-waarde vertelt je de zuurgraad van je lichaam en kan een getal zijn tussen de 0 en 14. Als je zuurgraad ‘neutraal’ is functioneert je lichaam het beste. Een pH-waarde tussen de 7.35 en 7.45 zorgt er dan ook voor dat je lichaam optimaal presteert.
Als je lichaam echter ‘verzuurd’ is (en dus een te lage waarde heeft), heb je sneller kans op ziektes – iets wat je natuurlijk wilt voorkomen. Hoe je een neutrale zuurgraad voor elkaar krijgt? Je raadt het al: volgens de bedenkers ervan met het Alkaline-dieet.

Hoe werkt het?
Het Alkaline-dieet kent geen streng voedingsschema, maar wel een strikte balans tussen basische en zure producten. Om het dieet goed te volgen hanteer je een 80/20-regel, waarbij je 80% aan alkalische producten eet en de rest verzuurd. Producten als eieren, brood, koffie en alcohol zijn ‘zuur’ en moeten dus zo veel mogelijk vermeden worden (en daarmee dus binnen die 20% blijven). Groenten, noten en peulvruchten zijn juist goed, en moeten de overhand hebben in jouw eetpatroon.

Als je het écht goed doet, zou het dieet niet alleen helpen om een paar kilo’s kwijt te raken, maar ook helpen tegen hoofdpijn en slapeloosheid. Ook kan een neutrale pH-waarde leiden tot een betere concentratie en geheugen.

In het kookboek Honestly Healthy vind je allerlei alkalische recepten, waaronder de heerlijk gezonde mini-pizza’s hierboven.

Wat denk jij? Zou dit dieet écht werken? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.

Laatste nieuws

Zie ook