Claudia’s Week in Beeld: Paris Fashion Week op de fiets

Elke week blogt hoofdredacteur Claudia Straatmans over haar werk. Deze week: hoe leuk is Paris Fashion Week op de fiets?

Claudia’s Week in Beeld: Paris Fashion Week op de fiets

Elke week blogt hoofdredacteur Claudia Straatmans over haar werk. Deze week: hoe leuk is Paris Fashion Week op de fiets?

Paris Fashion Week. Opeens hadden fashion director Simone en ik het helemaal gehad met die files in de Parijse straten – de taxi's die vooruit kruipen, de stinkende auto's, de overvolle metro. Willen we niet meer. Wij willen controle. Ons eigen tempo bepalen, zoals topsporters dat ook altijd plegen te zeggen. Niet dat we topsporter zijn, hoewel: fietsen in Parijs is aardig anstrengend – maar daarover zo meer. Bij Paris Bike Tours achter Centre Pompidou leveren ze gelukkig ook fietsen met een heel grote snelbinder, ‘élastique’ op zijn Frans, zodat mijn koffer met vier paar schoenen zowaar blijft zitten (vanwege het strakke schema eerst de fiets opgehaald, om daarna pas in hotel in te checken, de eerste showroom wacht namelijk al).

Eerste showroomafspraak (kleding van dichtbij zien én mogen aanraken, bepotelen, langs je gezicht wrijven geeft absoluut meerwaarde). Bij Escada pakken we altijd nog een uitzichtje op de Eiffeltoren mee (linksboven).

En doorrrrr, naar Tommy Hilfiger's kantoor op de Rue Faubourg St. Honoré. Ai, eenrichtingsverkeer. Stout rijden we tegen de stroom in (dat is de Amsterdammer in ons). Dat vinden de Franse automobilisten niet leuk, maar hé, die staan toch stil. Eenmaal binnen bij Tommy is het Strawberry Fields Forever, een grote ode aan The Beatles-kleding van begin jaren 70. Niet helemaal onze smaak, stoffen hadden ook wel iets luxer gekund, maar in ieder geval probeert Tommy wat (rechtsboven).

We crossen van het 1ste arrondissement (Tommy) dwars door de stad, de Seine over naar het 7de, de beroemde Rive Gauche. Heel handig fietsen is het niet, ook hier veel eenrichtingsverkeer, maar gelukkig heeft Parijs brede stoepen die we dan maar zien als een veredeld fietspad. In de Rue de Grenelle zit de Nederlandse Ambassade. Ooit decor voor Franse film Intouchables en nu de setting voor de show van Erik Frenken's Avelon. Erik is een supersympathieke ontwerper die hele, hele mooie kleding maakt. We hebben al een bestelling geplaatst voor zijn clean-cut, oversized zwarte jas.

Dinsdag. Traditioneel staat op deze dag de Chanel-show op het program. Het meest felbegeerde ticket tijdens de Fashion Week. Onze mond valt open als we het Grand Palais binnenkomen. Karl Lagerfeld heeft de 20e-eeuwse expositieruimte omgetoverd tot een Parijse straat: Boulevard Chanel. Wonderschoon, vindt vast ook Michiel Huisman, onze Nederlandse acteur die frontrow naast Anna Wintour zit (met zijn vriendin Tara Elders een rij erachter). Maar voordat ik Michiel kan aanspreken, is hij al backstage naar Karl gegaan. Hij wel – als acteur in de Chanel N° 5 commercial heeft hij net wat meer privileges. Nou ja, dat gun ik die jongen wel.

Een Marilyn Monroe-momentje. Denk aan de beroemde scène: ‘Do you feel the heat of the subway?’ Weet je nog: Marilyn in onderbroek, haar rok opwaaiend tegen haar buik? Tot mijn schrik wervelt midden op de Rue de Rivoli mijn rok opeens verticaal omhoog. Les: nooit over een metro-ontluchter heen fietsen. Even bijkomen op een terras. Happen we meteen in een salade, op de een of andere manier lunchen we elke dag pas rond 15 uur – waarschijnlijk vanwege de continue stroom van fashionadrenaline.

Marie Claire heeft niet voor alle shows kaarten (een groot deel van de uitnodigingen gaat tegenwoordig naar Azië). Maar naast fashionshows zijn er deze week ook allerlei showroombezoeken, en daar zijn we van harte welkom. Met een hapje & drankje worden we ontvangen – zoals hier bij Dior (pr-medewerkster Janneke op rechts) – en van dichtbij zie je veel beter hoe knap & kundig alles gemaakt is. Gebreide schoenen, kunstige tassen met canapé-motief: man o man, wat mooi.

Ik heb Parijs fietsend volbracht. Mijn vriendin/modejournalist Karin Kuijpers (die ook in Parijs is) vindt dat dat een Chanel-tas verdient. Na een minutenlange strijd in mijn hoofd (de estheet in mij hunkert naar deze schoonheid, mijn Achterhoekse geweten wijst me op de uitgave) beslecht de estheet in me het duel. Aankoop wordt ingepakt in een megagrote tas, wat de aandacht trekt van straatfotografe The Bicyclista: ‘Now this is how to cycle in Paris: at Dior, carrying Chanel #cyclechic’.

Tot volgende week, op welk voertuig dan ook.