Cool! Door ‘Angelina Jolie-effect’ meer borstkankertesten

Dat Angelina Jolie de wereld een stukje beter maakt wisten we al, maar nu blijkt de powervrouw ook anderen te inspireren om preventief borstkankeronde

Cool! Door ‘Angelina Jolie-effect’ meer borstkankertesten

Dat Angelina Jolie de wereld een stukje beter maakt wisten we al, maar nu blijkt de powervrouw ook anderen te inspireren om preventief borstkankeronderzoek te doen: het so-called ‘Angelina Jolie-effect’.

Angelina liet haar borsten vorig jaar preventief verwijderen, omdat zij draagster is van het BRA1-gen. Hierdoor had ze een aanzienlijk hoge kans op borstkanker, een ziekte waar haar moeder op 56-jarige leeftijd aan overleed. Dit maakte ze openbaar in een geschreven brief aan The New York Times. In het Marie Claire oktobernummer onthult ze hierover: “Ik maakte me geen zorgen, maar ik had ook niet gedacht dat ik zo veel support zou krijgen. Dat heeft me diep ontroert. Ik had opeens een band met zoveel andere vrouwen en gezinnen”.

Uit Brits onderzoek blijkt nu dat die band een grote impact heeft gehad. Het aantal vrouwen dat zich op erfelijke aanleg voor de ziekte heeft laten testen is namelijk verdubbeld.

Onderzoeker Gareth Evans van het St. Mary Hospital legt uit: “Haar openhartigheid heeft een grote impact gehad, waarschijnlijk door haar imago als glamoureuze en sterke vrouw”. Hierdoor durven andere vrouwen in haar voetsporen te treden: “Patiënten zijn vaak bang zijn voor het verlies van hun vrouwelijkheid na een preventieve operatie. Angelina’s verhaal; kan die angst verminderen. Ook moedigt haar openheid mensen aan om testen te overwegen."

Go Angie!

Meer lezen over wonderwoman Angelina Jolie? Ze is de covergirl van het Marie Claire oktobernummer, waarin je alles leest over haar inspirerende leven.