Yeliz in the City: hysterisch Jakarta

De meesten maken linea recta rechtsomkeert bij het betreden van deze woest drukke stad. Maar wij zaten er vijf volle (lange) dagen. In Jakarta dus. On

Lees ook

De meesten maken linea recta rechtsomkeert bij het betreden van deze woest drukke stad. Maar wij zaten er vijf volle (lange) dagen. In Jakarta dus. Onze hotels waren geboekt, onze reserveringen bij restaurants stonden: er zat niets anders op dan elk hoekje van de stad te gaan ontdekken. En dat bleek een groot cadeau (uiteindelijk).

Inderdaad, het verkeer is hysterisch, er dringen soms vreemde geuren je neus binnen en het is een stad met vele contrasten. Maar dat maakt het wel een groot avontuur en daar houden we dan ook wel weer van. Zo besloten we de eerste avond – zoals we dat gewend zijn tijdens citytrips – dat we die twee straten naar ons hotel wel konden lopen. ‘Nee joh, wij hoeven geen taxi.’ Dat optimisme werd ons snel fataal. Het resultaat was dat we ongeveer 45 minuten in de middenberm op een grote weg hebben staan gillen. De auto’s bleven voorbij razen, er kwam echt geen enkel moment om over te steken en het was er pikke pikkedonker, want straatverlichting dat kennen ze er niet. Gelukkig verscheen daar toen iemand aan de overkant van de weg die ons gillende keukenmeiden zag staan en hielp het verkeer tegen te houden. Dat bleek het startsein voor vijf dagen vol avonturen.

Wat we ook ontdekten is dat Jakarta echt wat verborgen pareltjes herbergt. Als je even wat moeite doet, zal je zien dat je je hier prima kunt vermaken en heus niet alleen in shoppingmalls hoeft te vertoeven. Onze tips:

Hotel Mulia
Wil je een keer van top tot teen in de watten gelegd worden en overdadig luxe op je wenken bediend worden? Dan is Hotel Mulia waar je zijn moet. Al bracht zoveel overdaad ons ook wat in verlegenheid. Oké, ik houd van luxe op zijn tijd. En ja, ik houd wel van wat vertroeteling. Maar dit ging wel erg ver. Hello, Miss Cicek. Goodnight Miss Cicek. What can I do for you Miss Cicek. Iedereen wist mijn naam. Nog voor ik door had dan een tas misschien wat zwaar was, was hij me al uit handen genomen. En wanneer we na een taxirit aankwamen bij het hotel, stonden daar twee mannelijke piccolo’s om de deuren te openen. Elke ochtend kwam er iemand aan onze deur om te vragen of er nog laundry was en of er nog iets anders wat hij voor ons kon doen. Ik werd er verlegen van. Of nouja, toen ik een schaar nodig had maakte ik er wat gretig gebruik van en belde ik onmiddellijk naar de receptie, die het ding vervolgens op een zacht kussentje kwamen brengen.

Dharmawangsa
OMG. Verwennerij hebben ze hier uitgevonden. Dharmawangsa is een spa in de gelijknamige chique buurt van Jakarta. Het zwembad is een oase en de behandelingen zijn er fan-tas-tisch. Wij gingen voor een anderhalf uur lange massagesessie met een yoghurt splash als afsluiter. Ideaal om aan de chaos van stad te ontsnappen.

Senopati Straat
Ik weet zeker dat je denkt, waar heeft die Yeliz het over? als je deze straat in loopt. Maar achter al die hoge, soms dichtgetimmerde schuttingen zitten de hipste hotspots. Zo vind je hier Three Buns, een hamburgertent. Ja, die ploppen in elke stad als paddenstoelen uit de grond, maar deze was wel heul erg tof. In de ruimte staat een grote truck waar je je hamburger bestelt, de slager zit direct naast het restaurant en de zitplaatsen zijn verspreid over een soort houten apenkooi-parcours. Een beleving!

Kemang
De wijk waar je moet zijn, Kemang. Hier bruncht, dineert en danst hip volk in Jakarta. Hier geen grote shoppingmalls, maar kleine boetiekjes, ateliers en koffiebars. Doe een latte en taartje bij Dialogue, een galerie meets koffiespot. Rechts om de hoek zit een schoenenwalhalla zonder naam – het lukte me niet die te ontfutselen, want mijn Indonesisch is niet al te best. Maar misschien was ik gewoon te erg afgeleid door een stel prachtige Openings Ceremony laarsjes. Dat kan ook.

Skye
Op je laatste avond doe je een drankje bij Skye. Een behoorlijk gelikte rooftopbar, met een waanzinnig uitzicht over Jakarta. En dit is geen uitzondering, want in Jakarta gebeurt er veel op de daken. Als je daarna nog zin hebt in een dansje verplaats je je naar CLOUD.

Eindstand: sla Jakarta alsjeblieft niet over, maar geef eraan toe. Waarschijnlijk ben je toch op doorreis naar een paradijs als Bali of Thailand. Dan kun je daarna nog genoeg met je PIEP op het strand liggen.

Tip: wij vlogen met Garuda Indonesia rechtstreeks naar Jakarta. Scheelt een hoop gedoe met overstappen en binnen 13 uur sta je op Indonesische bodem.
Fijn!

Laatste nieuws

Zie ook