Stoer! Emma Watson geeft killer-speech voor gendergelijkheid

Dat ‘Harry Potter’-actrice Emma Watson veel meer is dan ‘een mooi gezicht’ bewees ze gisteren opnieuw, tijdens een conferentie van de Verenigde Naties

Stoer! Emma Watson geeft killer-speech voor gendergelijkheid

Dat ‘Harry Potter’-actrice Emma Watson veel meer is dan ‘een mooi gezicht’ bewees ze eergisteren opnieuw, tijdens een conferentie van de Verenigde Naties. Hier gaf ze als ambassadeur een killer-speech over gendergelijkheid én de rol van mannen hierin.

Feminisme is een onaantrekkelijk woord geworden, dat synoniem staat voor ‘mannenhaat’. Dit moet volgens de powergirl snel veranderen. Om gendergelijkheid te realiseren moet namelijk íedereen meehelpen volgens Watson – óók de mannen. Want: “Hoe kunnen we iets in de wereld veranderen, terwijl maar de helft uitgenodigd is om mee te helpen?” vraagt ze zich af.

Hierbij nodigt Watson dus alle mannen formeel uit om mee te doen in het ontwikkelen van gendergelijkheid, want: “gender is ook jullie probleem”. Waarom? Simple as that: ook mannen hebben last van stereotypering. En als mannen niet meer agressief ‘moeten’ zijn, hoeven vrouwen zich ook niet meer onderdanig op te stellen.

Dus een oproepje aan alle mannen: doe mee! “Zodat jullie dochters, zusters en moeders vrij kunnen zijn van vooroordelen, maar ook zodat jullie zonen toestemming hebben om kwetsbaar en menselijk te zijn.” Beloof via de website heforshe.org dat je actie onderneemt tegen alle discriminatie en geweld tegen vrouwen en deel dit vervolgens met al je vrienden.

“Je denkt misschien ‘wie is dit ‘Harry Potter’-meisje dat een toespraak houdt bij de VN’?” besluit Emma haar toespraak. Dat vind ze zelf ook een goeie vraag. “Het enige wat ik weet is dat ik geef om dit probleem en ik wil het beter maken”, laat ze weten.

Stap één van die missie lijkt in ieder geval geslaagd: powergirl Watson ontving een staande ovatie na haar killer-speech.