Dé 5 businesstips waar je niet zonder kunt

Wat een succes weer, de Marie Claire Starters Award. Hoofdredacteur Claudia legde haar oor te luister en tikte de 5 beste businesslessen op die Katja,

Dé 5 businesstips waar je niet zonder kunt

Wat een succes weer, de Marie Claire Starters Award. Hoofdredacteur Claudia legde haar oor te luister en tikte de 5 beste businesslessen op die Katja, Marlies én Jan Smit haar influisterden.

Businessles 1Katja Schuurman: ‘Een vergiet is geen mal.’Katja Schuurman, op waanzinnige Vivienne Westwood-laarzen, deelde haar Return to Sender-opstartlessen met alle ondernemende vrouwen in de zaal. Een producent in Kenia was ooit de mal voor een schaal kwijtgeraakt, en had toen als proefmodel maar een vergiet genomen. Resultaat: 2000 producten konden weggegooid worden. Katja: "Ondernemen is dus ook eisen stellen aan je leveranciers."

Businessles 2Susan Smit: ‘Laat je niet gek maken door de waan van de dag.’Susan Smit (midden) fluisterde me toe dat ze een fervent printliefhebster is, en dat het haar pijn doet dat er tegenwoordig vooral over online wordt gepraat. “Wat als nu het papier uitgevonden zou worden,” zei ze, “dan zou iedereen daar nu toch achteraan lopen als het hipste van het hipste?” Waarmee ze maar wilde zeggen: ga door met waar je goed in bent en laat je niet gek maken door de nieuwste hype.

Businessles 3Beertje van Beers: ‘Blijf altijd vriendelijk, je komt iedereen weer tegen.’Beertje ken ik al meer dan 20 jaar. Toen ze een jong opkomend model was, interviewde ik haar voor de Yes – het was geloof ik in 1995. Beertje is altijd aardig & attent gebleven. Een schoolvoorbeeld voor veel BN'ers. Immers: in welke bizz je ook zit, je komt elkaar vroeg of laat altijd weer tegen. Ga overal dus vriendelijk weg en behandel iedereen met respect – zoals je zelf ook behandeld wilt worden.

Businessles 4Jan Smit: ‘Oefen, oefen, oefen.’Op de dag van de Starters Award stond ook een opname voor Koffietijd op het programma. Wat me daar opviel, was de zorgvuldigheid waarmee alle opnames worden gemaakt. Veel oefenen en repeteren van tevoren. Zelfs 'n gerenommeerd artiest als Jan Smit is niet te beroerd om zijn optreden voor de camera's over en over te doen – voordat de echte opnames starten. Vakmanschap is oefenschap!

Businessles 5Marlies Dekkers: ‘Wees geen Roodkapje.’De meest hilarische quote van de Starters Award Masterclass kwam van Marlies Dekkers (uiterst links). “Ga niet als een Roodkapje met grote ogen het Ondernemersbos in, maar realiseer je dat er wolven zijn die je willen verslinden. Houd je ogen open, wees niet naïef, en onderneem met verstand & intuïtie.”

Wat is jouw ultieme businesstip? Mail hem naar: claudia.straatmans@sanoma.com