Felicitazioni, Sophia!

Ze tikt binnenkort de tachtig aan, maar heeft nog nauwelijks iets van haar viefheid ingeleverd: Sophia Loren, de grande dame van het witte doek. Tien

Felicitazioni, Sophia!

 

Ze tikt binnenkort de tachtig aan, maar heeft nog nauwelijks iets van haar viefheid ingeleverd: Sophia Loren, de grande dame van het witte doek. Tien beslist legitieme redenen waarom wij (ja, jij ook) Sophia wel zouden willen zijn – ook op ons tachtigste.

1/ Loren weet nog knap voor de dag te komen in een omgebouwd stuk gordijn – dat eind jaren veertig dienst doet als avondjurk tijdens een lokale beauty pageant. Ze gaat er met de titel Princess of the Sea en een ticket naar Rome vandoor.

2/ Eenmaal in Rome zoekt ze haar geluk nogmaals in de wereld der schoonheidswedstrijden – Miss Italia ditmaal. Hoewel ze net achter het net vist, loopt ze er wel Carlo Ponti tegen het succesvolle lijf. Hallo carrière. Hallo ware liefde.

3/ Ze schrijft geschiedenis. Heel wat zelfs. Voorbeeld: in 1961 wint ze een Academy Award voor haar rol in Two Women. Het is de eerste keer dat een buítenlandse actrice in een buítenlandse film (de originele, Italiaanse titel: La Ciociara) zo’n award opstrijkt.

4/ Ze staat nog steeds te boek als een van ’s werelds knapste vrouwen. In 1991 wordt ze, door People ditmaal, uitgeroepen tot een van de vijftig Most Beautiful People in the World – en zo piepjong is ze dan niet meer. Toch leuk, zo’n etiket. En wat te denken van bijnaam goddess of cinema? Ook niet mis.

5/ In 1957 slaat de actrice een aanzoek van tegenspeler Cary Grant af – google die naam maar ’ns, want: beslist niet onknap. Loren, kennelijk wars van knappe acteurs, verkiest producer Carlo Ponti. Die laatste is dan nog getrouwd (en tien centimeter korter dan zij). Loren blijft bij haar Ponti tot zijn dood hen scheidde. Wat, heel on-Hollywoods, gelijk staat aan vijftig jaar huwelijk.

6/ Loren verslaat acteur Richard Burton tweemaal met Scrabble – met andere woorden: ze is ook slim. En getalenteerd, blijkt uit het feit dat ze al zestig (zestig!) jaar meedraait.

7/ Sophia Loren’s Recipes and Memories is de titel van een van haar kookboeken – ze heeft er drie op haar naam staan. Loren blijkt, jawel, een geoefend kok die met veel plezier de keuken bestiert. Zelft zegt de actrice hierover: ‘I think that cooking is an act of love, an act of friendship.’ En zo is het.

8/ In naam der liefde togen Loren en Ponti in 1964 naar Frankrijk om zich bij het Franse burgerschap te voegen. Het euvel: het huwelijk tussen de twee wordt na vijf jaar nietig verklaard, omdat noch het Vaticaan, noch de Italiaanse wet de echtscheiding tussen Ponti en zijn Giuliana erkent. In Frankrijk deden ze destijds niet zo moeilijk en was een rechtsgeldig huwelijk al snel beklonken.

9/ Haar vliegangst maakt haar alleen maar menselijker.

10/ Zaterdag 20 september wordt ze tachtig en maken we met alle plezier een diepe buiging voor deze living legend – want dat is ze zonder twijfel. Haar levensverhaal legde ze vast in autobiografie Ieri, oggi, domani. Mijn leven. Compleet met de tekening die ze als klein meisje maakte van Italiaanse filmproducer Carlo Ponti, aantekeningen over Giorgio Armani, gesigneerde foto’s, een liefdesbrief van Gary Grant en meer van zulks. Kortom: onmisbaar op je boekenplank – of koffietafel.