Jonna Works The News: WhatsApp-psychologie

Hoe kies je een WhatsAppstatus waarmee je jezelf niet per ongeluk voor schut zet? De relatiepsycholoog: Mijn status is ingewikkeld 2 Een vrouw die

Jonna Works The News: WhatsApp-psychologie

Hoe kies je een WhatsAppstatus waarmee je jezelf niet per ongeluk voor schut zet?

In de vakantie las ik een boek. En toen het boek uit was, voelde ik me leeg. (‘The Fault in our Stars’ van John Green, je snapt…). Om weer vrolijk te worden ben ik door mijn WhatsAppcontacten gaan scrollen – en kwam hele bijzondere dingen te weten over de statussen van mijn vrienden.

In mijn contactenlijst vielen vijf dingen op:

1/ De mensen die ‘at the gym zijn’. Wat zoveel betekent als ‘ik ga nooit naar de gym’.

2/ De mensen die beschikbaar zijn. Waardoor je meteen denkt aan iemand die 24 uur per dag lastiggevallen kan worden, iets onderdanigs heeft (‘Ik ben er voor je! Altijd! Wanneer jij wilt!’), iemand met een tandpastaglimlach en wellicht ook geil. (En even tussen jou en mij: dat IS dus niet zo, hè, dat ze altijd beschikbaar zijn, want soms krijg je gewoon van een beschikbaar persoon pas een paar uur later antwoord)

3/ De mensen met plaatjes (categorie: ik-weet-het-even-niet-maar-vind-niets-ook-weer-zo-nietsig-staan)

4/ De mensen met een hele grappige status, die je daardoor gelijk leuk vindt

5/ (Mijn nachtmerrie). De mensen die je door hun status juist minder leuk/onbegrijpelijker/enger gaat vinden.

De status van de moeder van een vriendin van mijn dochter bijvoorbeeld: Superkwalikwantiviaextraquasiotisch. Of ze had een Damnyouautocorrect-momentje, of een psychose toen ze dit tikte. Dan vraag je je toch af hoe veilig het spelen is daar thuis.Ook krijg ik bij die hele leuke aardige sympathieke jongen het beeld niet meer uit mijn hoofd dat hij Pim Fortuyn-fan is. Zijn status: ‘At your service’.

Of deze: ‘Miracles only occur to those with the det…,’ en dan breekt de zin af. Ongetwijfeld heel spiritueel verlichtend, maar nu denk ik toch aan een goeroe die een zaal vol mediterende mensen toespreekt terwijl hij hele erge jeuk krijgt. (‘Wacht heel even hoor, klein momentje, tssskrr tssskrr, waar was ik? Oh ja, Miracles.’)

Redelijk gênant zijn ‘vergeten’ statussen. Bijvoorbeeld de vrouw van wie ik weet dat ze ontslagen is: drukdrukdruk. Of de vriendin die al negen maanden moeder is van een kerngezond jongetje: Wanneer komt-ie nou?!Wat zoveel betekent als: voordat kleine Boris er was had ik alle tijd van de wereld (lees: voor App-gesprekken jou), maar sorry nu niet meer. Hoe heet je ook alweer?Waar ik ook niet zo goed tegen kan zijn taalgrapjes. ‘KletsApp’ bijvoorbeeld. Of ‘App je even voor mij?’ Vaak worden die statussen namelijk bedacht door mensen die heel hard om hun eigen grapjes lachen.

Oké oké, origineel zijn is verdomd moeilijk, en ik kan het weten, want ik heb al een jaar emoticons als status: een lipstick, champagneglas, ster en kusmond. Grappig, want ik draag geen lipstick, drink beter geen champagne (na één glas vertel ik je al mijn geheimen), ik ben geen ster. Ik houd wel van kussen, heel erg veel zelfs.Plaatjes zijn een piepklein beetje laf als je iets met taal doet, vind ik. Maar wat tik je dan? ‘Jonnie from the block’? Of: ‘Verboden champagne te voeren’?

Als gedachtengym besluit ik de leukste statussen uit mijn contactenlijst op een rij te zetten:

1 De relatiepsycholoog: Mijn status is ingewikkeld2 Een vrouw die van het goede leven houdt: At the gym. Hahaha.3 De stand-up comedian met een afkeer van glamour: Aan het shinen. Hoe dan ook4 De introverte vriendin: Me for president5 De Spuiten & Slikken-presentator: Komt u maar…6 De strafrechtadvocaat: Geniet van het leven!7 De sombere actrice: Houd moed

Deze statussen werken, omdat ze eigenlijk een mini-conference zijn in drie tot zes woorden. Ze brengen een lach op je gezicht, zodat je diegene echt graag wilt Appen. Ze zijn spitsvondig, maar niet moeilijk. Wacht, ik heb het volgens mij:

0773H (Lees ondersteboven)

PS. Als je zelf nog inspiratie zoekt...