Zonbescherming: 6 feiten en fabels

Huid, haar en humeur zijn o zo happy als de zon schijnt. Helaas brengt de zon ook wat risico’s met zich mee. Tijd om alle fabels en feiten uit de doek

Zonbescherming:  6 feiten en fabels

Huid, haar en humeur zijn o zo happy als de zon schijnt. Helaas brengt de zon ook wat risico’s met zich mee. Tijd om alle fabels en feiten uit de doeken te doen.

1. Wanneer je je huid beschermt tegen de zon, word je niet bruin.Fabel! Je kan gewoon bruin worden wanneer je een zonnebrandcrème gebruikt. Je kunt alleen een stuk langer in de zon blijven en hierdoor verbrand je minder snel.

2. In de schaduw hoef je je niet in te smeren.Fabel. Gebruik altijd een goede beschermingsfactor, ook in de schaduw. Bewolking houdt alleen een deel van UVB-straling tegen, terwijl UVA-straling altijd aanwezig is. Ook als het bewolkt is.

3. Van te veel zonnen krijg je rimpels.Feit. De zon en zonnebank zijn niet bepaald goed voor je huid en laat op z'n tijd ook haar sporen na.

4. Je wordt veel minder bruin wanneer je een hoge beschermingsfactor gebruikt. Fabel. Bij een hoge beschermingsfactor wordt je niet minder bruin, maar het duurt iets langer voordat je bruin wordt. Maar met een hoge factor kun je wel langer in de zon blijven, mits je op tijd bijsmeert.

5. Het is ook belangrijk om het haar en de lippen te beschermen.Feit. Zonlicht is slecht voor je haar, daarom zijn er speciale sprays die het haar beschermen. Ook lippen kunnen verbranden, maar dit kun je voorkomen dankzij het gebruik van een lipbalm met SPF.

6. Mensen met een getinte huid hebben geen zonnebrand nodig.Fabel: de zelfbescherming van een getinte huid is ongeveer even hoog als een SPF van 4 tot 6. Daarom kunnen mensen met een getinte huid een zonnebrandcrème met lagere SPF gebruiken, maar bescherming is blijft altijd noodzakelijk.