5 tips om slechte werkgewoontes te doorbreken

Roddelen over die ene collega, afspraken niet nakomen of de halve werkdag whatsappen. Sommige werkgewoontes zijn nogal hardnekkig. Gelukkig kun je ze

5 tips om slechte werkgewoontes te doorbreken

Roddelen over die ene collega, afspraken niet nakomen of de halve werkdag whatsappen. Sommige werkgewoontes zijn nogal hardnekkig. Gelukkig kun je ze makkelijk doorbreken.

1. Je bent elke ochtend te laatDat de trein vertraging heeft, is een acceptabel excuus. Maar vijf dagen per week als laatste binnenkomen, is niet echt netjes. Probeer erachter te komen waardoor je te laat komt. Ga op tijd slapen en ga uit bed wanneer de wekker gaat, ook al is snoozen verleidelijk. Plan je reis en zorg dat je je hieraan houdt.

2. Je snoept te veelHeb je een snoeppot op je bureau staan waar je regelmatig in graait? Haal deze teaser weg en zet hem ergens neer waar iedereen erbij kan. Je zult zien dat je niet meer steeds uit gewenning een snoepje pakt. En dat je nu op moet staan om te snoepen, maakt het ook niet veel verleidelijker.

3. Je roddelt over collega’sHet komt weleens voor dat je het gedrag van je baas of de outfit van die ene collega bespreekt. Maak hier geen gewoonte van, want roddelen is A. niet leuk en B. totaal niet professioneel. Je zou het zelf ook niet leuk vinden, toch?

4. Je besteedt te veel tijd aan mailenZit je mailbox elke dag barstensvol en zie je door de bomen het bos niet meer? Selecteer eerst de belangrijkste mails, bijvoorbeeld die waar een deadline aan vastzit. Kun je ergens ook later op reageren? Markeer deze mail dan met een vlaggetje. Het is goed om de rest van je mailbox op een vast moment uit te pluizen, zodat je niet de hele dag aan het mailen bent.

5. Je vergeet regelmatig deadlinesWerk met post-it’s om jezelf te reminden. Als je baas om 15.00 uur iets op zijn bureau wil hebben, stel dan voor jezelf een deadline om 13.00 uur. Mocht er iets misgaan of wil het geval dat je nog iets wilt veranderen, dan heb je nog even de tijd om dat te doen. Dat geeft rust.